Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Onderzoek naar betere frites met behulp van hyperspectrale camera’s en artificiële intelligentie

8 juni 2023

“Frietjes maken, daar zijn wij Belgen al heel goed in. Toch kan het nog beter dankzij technologie”, stelt Wout Vierbergen van het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Voor zijn PhD aan het ILVO en de Katholieke Universiteit (KU) Leuven onderzoekt hij hoe je voedselkwaliteit kunt meten door infrarood lichtmetingen en innovatieve artificiële intelligentie (AI) te combineren.

Met behulp van hyperspectrale camera’s en AI speurt Vierbergen naar zwarte vlekken onder de schil van een aardappel. Zo wil hij fritesproducenten helpen om beschadigde aardappelen op te sporen, zodat ze enkel de mooiste exemplaren overhouden om frites te produceren. Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is bijdragen aan processen die in de voedingsindustrie worden gebruikt om de voedselkwaliteit en -veiligheid te garanderen.

Het onzichtbare zichtbaar maaken

“In ons laboratorium slaagden we erin om zwarte vlekken onder de aardappelschil te detecteren, door gebruik te maken van hyperspectrale camera’s. In plaats van de drie kleuren die we als mensen kunnen zien, rood-groen-blauw, kunnen we met hyperspectrale sensoren tot enkele honderden verschillende kleuren, oftewel golflengtes, waarnemen. Door hiermee ook naar het infrarood licht te kijken, kunnen we zwarte plekken onder de schil waarnemen. Dankzij onze speciale camera’s maken we het onzichtbare dus zichtbaar”, vertelt Vierbergen in een uitlegvideo voor Wetenschap Uitgedokterd, een initiatief van de non-profitorganisatie SciMingo, die wetenschap en techniek in Vlaanderen promoot.

Stap van lab naar industrie vergemakkelijken

Is het probleem van zwarte vlekken op frites hiermee opgelost? “Niet echt. Het is niet eenvoudig om de overgang van laboratorium naar industrie te maken. De sensoren die we gebruiken zijn vrij gevoelig. Gebruik je een andere belichting, heeft de aardappel een andere vorm, of wil je plots van een andere aardappelsoort frietjes maken, dan kan het zijn dat het systeem helaas niet meer werkt”, legt de onderzoeker uit. “Samen met mijn collega’s probeer ik daarom tijdens mijn onderzoek om de overgang van laboratorium naar industrie te vergemakkelijken. Door op een slimme manier data te verzamelen en artificiële intelligentie te gebruiken, hopen we ook op grotere schaal de zwarte plekken onder de schil te kunnen detecteren”, vervolgt hij. Door de aardappelen met zwarte vlekken te gebruiken om puree van te maken of te verwerken in dierenvoeding, helpt de detectie met hyperspectrale camera’s uiteindelijk ook om voedselverspilling tegen te gaan, voegt Vierbergen tot slot toe.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO