maart2018

Deze maand maakte de Belgische aardappelketen bekend dat ze voornemens zijn een Branche Organisatie (BO) Aardappelen op te richten. In Nederland is al langer een Branche Organisatie Akkerbouw actief.

Handelaren, verpakkingsmensen, vervoerders, aanbieders van technologie, retailvertegenwoordigers, dienstverleners en telers. Je komt ze allemaal tegen op de Fruit Logistica in Berlijn; hét jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de internationale verswereld.

Met de recente onthulling van een compleet nieuw winkelschap voor tafelaardappelen, laat supermarktketen Albert Heijn zich opvallend positief uit over het gezonde versproduct. “Aardappelen zijn gezond, dat weten we.

“Op basis van zeer conservatieve aannames van EFSA, het Europees agentschap voor de voedselveiligheid, moet de Europese Commissie binnenkort voorstellen of de toelating van de kiemremmer Chloor-IPC verlengd wordt”, uit Jochem Rutters namens de onlangs opgerichte Taskforce CIPC zijn ongenoegen.

Naast veredeling en het zoeken naar de juiste rassen, zien we de opmars van de 3Dprinter en het printen van voedsel. Dit zou toch fantastisch zijn als het mogelijk wordt om dé aardappel te printen die er perfect uitziet en niet onbelangrijk ook een super lekkere smaak heeft.

“Massa is kassa”, houdt LNCN-voorzitter Marc Brantjes de aanwezige aardappeltelers voor bij de opening van de themadag aardappelen 2017. De eerste twee sprekers, aardappelteler Jacob van den Borne uit Reusel en Aaldrik Venhuizen van Agrifirm,

De Belgische aardappelketen heeft begin maart een intentieverklaring ondertekend om zich te organiseren in een erkende brancheorganisatie (BO) aardappelen.

Al ruim 30 jaar is Jan Broers, directeur van Necap Pallets & Kisten, actief in de fabricage en het verhandelen van kisten en pallets. Zoals in een familiebedrijf vaak gebruikelijk is, werken zoon Piet en dochter Bianca al jaren met vader Jan en moeder Sita samen.

Op 22 augustus 2018 zal weer de tweejaarlijkse Aardappeldemodag in Westmaas plaatsvinden. Een dag voor aardappelhandelaren, -telers en alle andere bedrijven in de aardappelketen. Al vele edities werken de organisatoren WUR en de NAO op een vruchtbare wijze samen.

“De afgelopen vier jaar hebben we belangrijke vorderingen gemaakt als het gaat om nieuwe technieken voor detectie en diagnose van quarantaine- en kwaliteitsziekten”, schrijven Peter Bonants, Theo van der Lee (beiden Wageningen Plant Research), Michel Ebskamp (Naktuinbouw), Iris Stulemeijer (Bloembollenkeuringsdienst) en Miriam Kooman (NAK) met gepaste trots in hun projectsamenvatting ‘Ontwikkeling Diagnostiek Plantenziekten Q en K’

Power to the Pieper, de promotiecampagne voor de aardappel, gaat in 2018 enthousiast verder. Nieuwe onderdelen hierin zijn de Always On-activiteiten op internet en een samenwerking met het lesprogramma Smaaklessen op basisscholen.

Den Haag - Met in de voorbije weken een termijnmarkt die grotendeels onder de 5 euro per 100 kilogram blijft hangen en slechts tienden van plussen en minnen verschil op een nog lagere fysieke markt, zit er nog weinig positieve beweging in de vrije aardappelhandel.

De Nederlandse ambassade in Lima en het Ministerie van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit vinden het beide belangrijk dat Nederland zich op het World Potato Congress, dat van 27 tot en met 31 mei in Cusco (Peru) plaatsvindt, collectief presenteert.

Voor de 24e keer is dit jaar het WK Snert- en Stamppotkoken in Groningen georganiseerd. De in totaal 35 deelnemers lieten vrijdag 16 februari hun kunsten zien in de moderne keuken van het Alpha college in de provinciehoofdstad.

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze column delen vier deskundige bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips.

Funeral potatoes is een aardappel-ovenschotel uit het westen van Noord-Amerika. Dit gerecht werd veelal meegebracht naar een after-funeral diner in Utah.

Onderzoek en een eerlijke prijs

De Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw kan eindelijk toegang krijgen tot de areaalgegevens van telers. Dat is belangrijk nieuws, want die gegevens zijn indirect nodig om onder meer onderzoek te financieren.

Heden ten dage is ieder erg begaan met het milieu. Afval wordt gescheiden verzameld, plastic tasjes verbannen, zuinig met water omgegaan enzovoort.

Handelaren, verpakkingsmensen, vervoerders, aanbieders van technologie, retailvertegenwoordigers, dienstverleners en telers. Je komt ze allemaal tegen op de Fruit Logistica in Berlijn; hét jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de internationale verswereld.

Op 15 december 2017 heeft de rechtbank in Rotterdam het bedrijf Flevostar Potatoes BV te Dronten failliet verklaard.

Subcategorieën

Wilt u ook adverteren
op onze website?

Klik hier

 

Om door te gaan naar de webshop

Klik hier

Laatste tweets

Aardappelwereld RT @minlnv: Minister Schouten presenteerde vandaag vol trots op de #IGW2018 de recordcijfers van de Nederlandse land- en tuinbouwexport van…

Contact

captcha

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Adresgegevens

 

AARDAPPELWERELD MAGAZINE  
Van Stolkweg 31 Tel: +31 (0)70-3589331
Postbus 84102 Fax: +31 (0)70-3544290
2508 AC Den Haag  
Netherlands E-mail: redactie@aardappelwereld.nl

 

 

 

© 2015 Aardappelwereld Magazine | Ontworpen en gebouwd door CommPro Automatisering