dec2017

Vanuit de hoogte zie je de wereld anders dan wanneer je op de grond blijft staan. Van boven bekeken krijg je immers een bredere blik op de ontwikkelingen. Zo beklimmen we als redactie iedere maand de virtuele trap om de ontwikkelingen in de nationale en internationale aardappelsector te duiden.

Op donderdag 18 januari 2018 vindt voor de derde keer de Landelijke Pootaardappeldag plaats. Het thema van deze dag is: ‘Pootgoed telen van goede kwaliteit blijft een uitdaging’. “Afnemers worden steeds kritischer, de eisen strenger en ook op het bedrijf en in de teelt vragen steeds meer zaken de aandacht.

Na zich meer dan dertig jaar te hebben ingezet voor de biologische plantenveredeling, is onlangs professor Edith Lammerts van Bueren met pensioen gegaan.

Begin november presenteerden toonaangevende Europese aardappelkweekbedrijven en pootgoedhandelshuizen op diverse plaatsen in Nederland hun nieuwste rassentroeven voor de toekomst. Daarbij gaat steeds meer aandacht uit naar sterk en stevig gebouwde oftewel robuuste rassen. Aanleiding is de vraag vanuit zowel de wereldwijde afzetmarkt als de teelt. Telers willen, gelet op klimaatverandering, in toenemende mate rassen die tegen een stootje kunnen.

Een paar weken geleden was ik in Nieuwdorp bij de aftrap van PotatoNL. Het aardappelbedrijfsleven beschikt met PotatoNL over een toekomstbestendig systeem voor het noteren van aardappelprijzen.

Ruim 450.000 bezoekers kwamen in november naar Hannover voor de tweejaarlijkse mechanisatiebeurs Agritechnica. Wat zagen ze daar?

Ondanks het aanbod van een zeer hoogwaardig congresprogramma met als aansprekend thema Potatobility, het combineren van drie toonaangevende aardappelevenementen in één en de volledige ondersteuning van meer dan tweehonderd bedrijven uit de internationale aardappelketen, heeft de organisatie van het World Potato Congress (WPC) onlangs toch besloten het evenement niet aan Emmeloord, maar aan Dublin te gunnen.

Het akkerbouwareaal in Nederland is de afgelopen jaren met 20 procent gedaald. De steeds nauwere rotatie laat zien dat de Nederlandse aardappelteelt zijn grens heeft bereikt. Met name op het gebied van bodemstructuur en -gezondheid. Ook de Europese verordening voor gewasbeschermingsmiddelen kan een flinke stempel drukken op de toekomst van de aardappelteelt in Nederland. Zestig procent van de actieve stoffen in de gewasbescherming dreigt niet voor herregistratie in aanmerking te komen.

De aftrap van één Nederlandse aardappelnotering (PotatoNL) werd vorige maand omkleed met een officieel programma. Het is namelijk niet niks dat drie schakels in de aardappelketen (teelt, handel, verwerking) bereid zijn om gezamenlijk middels één notering de gedane aardappelzaken te publiceren. Zeker gezien het feit dat er decennia lang meerdere noteringen waren. Deze kwamen tot stand voor een deel van Nederland en/of niet vanuit alle schakels in de keten. Voor ieder wat wils zou je kunnen zeggen. Maar veel vaker hoorde ik dat het juist andersom was, onvoldoende inzicht in de marktsituatie door de verschillende noteringen.

“Eindelijk gaat hij dan van start”, verzucht Watze van der Zee als gespreksleider van ex-aardappelbeurs Goes opgelucht op 14 november jongstleden in Nieuwdorp. Met enige vertraging, vanwege de invulling van de vele nieuwe categorieën, is toch nog ruim voor het middaguur de eerste keten-brede Nederlandse aardappelnotering een feit.

Wanneer een Agrico-ras een toelating krijgt op de rassenlijst, ontvangen de kwekers van de Emmeloordse coöperatie tijdens de rassendagen traditioneel een bijzonder beeldje. “De basis van ons succes zijn onze rassen. Zij zijn het levensbloed van onze organisatie”, legt Agrico-directeur Jan van Hoogen uit.

Den Haag – Een terugblik op de eerste maanden van bewaren levert vooral een beeld van zorg op met slechts enkele zeer kleine lichtpuntjes. Zo was er veel bekommernis over de bewaarbaarheid van diverse aardappelpartijen in enkele regio’s in Nederland, en ook België mogen we wel in één adem erbij voegen. De problemen kwamen vooral voor in de provincies Zeeland, West-Brabant, delen van Zuid-Holland en Noord-Holland en in België verspreid over het land, zo melden telers, handel en teeltadviseurs.

Elke twee jaar organiseren Wageningen University & Research, P-AGV Westmaas en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) de Aardappeldemodag. Op woensdag 22 augustus 2018 is het weer zover en pakt de organisatie opnieuw groots uit met live demonstraties, lezingen en diverse andere beursactiviteiten. De Aardappeldemodag is een ontmoetingsplaats van en voor de aardappelsector en richt zich op de gehele aardappelketen.

Zelfstandige en succesvolle kwekers ontvangen van het Geert Veenhuizen Fonds (GVF) een fraai wandbord. Dit jaar ontvingen Kees Hiddema, Jacques Temmerman, Thijs Jippes en Harm Mulder van het fonds de fel begeerde onderscheiding.

Voordat een kweker in aanmerking komt voor het fraai vormgegeven Makkumer wandbord van het Geert Veenhuizen Fonds, moet hij of zij ten minste 25 jaar actief zijn in het kweken van nieuwe aardappelrassen.

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig hebben we in Nederland experts paraat met verstand van bewaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Laurens Persoon, werkzaam in de regio Flevoland.

Gnocchi, knoedel, knödel, verschillende namen voor een klontje van aardappeldeeg. Je eet het als een soort pasta, maar maakt het zonder pastamachine.

Wetenschap

Het zal u niet zijn ontgaan. De Europese lidstaten hebben vorige maand besloten de toelating van glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Uit de manier waarop dat besluit tot stand is gekomen, zijn lessen te leren die ook relevant zijn voor de aardappelsector.

De tijd van het jaar dat de bladeren van de bomen vallen is weer aangebroken. Terwijl ik ouderwets ploeterend de hark ter hand neem, hoor ik rondom de bladblazers opstarten. De buren hebben allen weer hun zitmaaier voor de ongeveer 200 vierkante meter gazon in de winteropslag geparkeerd, de zaterdag wordt in deze periode van het jaar volop benut om te blazen.

Het (poot)aardappelhandelshuis TPC uit Emmeloord lanceerde tijdens de onlangs gehouden rassendagen in Emmeloord de nieuwe webshop aardappeltje.nl. Hierop kunnen horecaondernemers en consumenten online diverse aardappelrassen bestellen.

Subcategorieën

Wilt u ook adverteren
op onze website?

Klik hier

 

Om door te gaan naar de webshop

Klik hier

Laatste tweets

Aardappelwereld World Potato congress president David Thompson is in Nederland om het bidbook WPC 2021 te beoordelen. https://t.co/FG9STcvmZU

Contact

captcha

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Adresgegevens

 

AARDAPPELWERELD MAGAZINE  
Van Stolkweg 31 Tel: +31 (0)70-3589331
Postbus 84102 Fax: +31 (0)70-3544290
2508 AC Den Haag  
Netherlands E-mail: redactie@aardappelwereld.nl

 

 

 

© 2015 Aardappelwereld Magazine | Ontworpen en gebouwd door CommPro Automatisering