Aardappelras van de toekomst is meer resistent, duurzaam en vooral robuust

Gepubliceerd: 27 oktober 2021

Veld met verschillende aardappelrassen

Tijdens de Rassendagen op 3, 4 en 5 november worden de aardappelrassen voor de toekomst gepresenteerd.

De moderne rassen die kweekbedrijven en pootgoedhandelshuizen ontwikkelen en presenteren, vormen een stevig fundament onder de aardappelketen. Door steeds te vernieuwen kan iedere schakel in de keten zich blijven ontwikkelen en beter en efficiënter werken.

Hoge, meervoudige resistentie
Voor de toegewijde teams van experts die zich bezighouden met aardappelveredeling, staat het brengen van de beste rassen voor de aardappelketen centraal. De insteek in het huidige kweekwerk hierbij verschilt per bedrijf. “Een van onze belangrijkste veredelingsdoelstellingen voor de komende jaren blijft het ontwikkelen van rassen met een hoge, meervoudige resistentie tegen Phytophthora infestans”, vertelt Agrico bijvoorbeeld. “Dit zal ons Next Generation-assortiment naar een hoger niveau tillen, met nog sterkere rassen, wat resulteert in duurzame groei met minder input.”

Weersextremen
Danespo richt zich vooral op het ontwikkelen van een breed rassenpakket voor aardappelteelt overal ter wereld, om zo bij te dragen aan het voeden van de alsmaar groeiende wereldbevolking. “Dit is geen eenvoudige zaak, omdat het klimaat snel verandert en er meer weersextremen voorkomen”, stelt het bedrijf, doelend op situaties met zowel teveel neerslag als te weinig water. Nauwe samenwerking met universiteiten, zoals het gebruik van de state-of-the-art RadiMax wortelonderzoeksfaciliteit van de Universiteit van Kopenhagen bij onderzoek naar verbeterde droogteresistentie, zorgt ervoor dat het bedrijf de nieuwste onderzoekstechnieken kan combineren met in-house veredeling en marktkennis.

Duurzaam rassenpakket
In het veredelingsproces focust HZPC op robuuste rassen met een hoge opbrengst. “Zo willen wij zo wereldwijd een positieve impact hebben op de gehele waardeketen, van pootgoedteler tot consument”, stelt het bedrijf. Onlangs presenteerde HZPC een selectie duurzamere rassen met een lagere impact op het milieu: het Even Greener rassenpakket. Met een online calculator kunnen gebruikers bepalen welke van vijf duurzame eigenschappen zij het belangrijkste vinden, waarna HZPC een aardappelras biedt dat aan die wensen voldoet.

Inspelen op de marktvraag
“Om het aardappelras van de toekomst te creëren is het van belang om in te spelen op veranderingen in het klimaat, het milieu en de markt”, stelt Meijer Potato, waar het ontwikkelen van een smaakvolle aardappel centraal staat. “De markt van vandaag vraagt om robuuste, lekkere en duurzame aardappelen. Een robuust aardappelras produceert een hoge vermarktbare opbrengst in verschillende grondsoorten en klimaten, vraagt een lage input aan gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest, is waterefficiënt en makkelijk te bewaren”, leggen zij uit.

E-book met Rassendagenschema
Begin november zullen de bovengenoemde en andere deelnemende bedrijven hun rassen voor de toekomst in de spotlight zetten tijdens de Rassendagen. Meer daarover leest u nu alvast in ons speciale, Engelstalige e-book. Ook kunt u uw bezoek aan de Rassendagen alvast plannen met ons actuele schema dat in het e-book terug te vinden is. Wilt u ons laten weten welk(e) onderwerp(en) u als aardappelprofessional het belangrijkst vindt als het gaat om het kweken van de aardappelrassen van de toekomst? Vergeet dan niet uw antwoord op deze vraag in te vullen wanneer u het formulier invult om ons gratis Engelstalige e-book over de Rassendagen te downloaden.