Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Onderzoekers: “Goed op zieke pootgoedknollen controleren”

13 januari 2022

Vanwege de hoge phytophthoradruk in het vorige teeltjaar, is het van groot belang dat telers biologisch pootgoed goed op zieke knollen controleren voordat ze gaan poten.

Dit benadrukken projectleider Niels Heining van Bionext en WUR-onderzoeker Geert Kessel tijdens de eind december gehouden telersbijeenkomst Robuuste Rassen.

Scherp zijn op aangetast pootgoed

Als Phytophthora overleeft op de knol, is dit type precies de juiste om de resistentie van het ras al vroeg in de teelt te kunnen doorbreken. Wel is het zo dat er voor Phytophthora gunstige omstandigheden moeten zijn om de plant uit het pootgoed ziek te maken. In een normaal droog voorjaar zal een teler er waarschijnlijk geen last van hebben, maar onder koude en natte omstandigheden als afgelopen jaar ga je dat terugzien. Het is daarom belangrijk om scherp te zijn op aangetast pootgoed. Datzelfde geldt voor het goed afdekken van afvalhopen en bestrijden van opslagplanten. “Ik hoop dat we deze winter nog flink wat vorst krijgen om de achtergebleven knollen te laten bevriezen”, benadrukt Kessel.

Doorzetten naar 100 procent robuuste rassen

“Afgelopen seizoen zijn er in de biologische teelt meer vatbare rassen geteeld dan gedacht. Dat komt door de lage prijs van het vorige teeltseizoen en de vraag uit de markt die nog niet volledig is in te vullen met robuuste rassen”, ziet Heining in de praktijk. “Vandaar dat we willen doorzetten naar 100 procent robuuste rassen. Dat was het doel in 2017, toen de ketenpartijen het convenant Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen ondertekenden. Zeker nu we zien dat vatbare rassen een groot risico zijn voor de opbrengstzekerheid. De hoge phytophthoradruk uit de vatbare rassen brengt risico met zich mee voor de resistente rassen”, concludeert de Bionext-projectleider.

Het volledige artikel ‘Robuuste rassen geven geen 100 procent phytophthorabescherming’ met extra verdieping leest u in het januarinummer (2022) van Aardappelwereld magazine.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO