Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Delphy: mechanische loofdoding heeft voorkeur bij pootaardappelen

28 juli 2022

Wat betreft effectiviteit en snelheid van loofdoding heeft een mechanische loofdoding de voorkeur, concludeert Delphy na enkele jaren onderzoek.

De advies- en onderzoekspartner voor de plantaardige sectoren onderzocht in de jaren 2019 tot en met 2021 voor de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw methoden om aardappelloof van pootaardappelen snel en goed dood te maken.

Effectief en snel

Delphy geeft aan dat mechanische loofdoding de voorkeur heeft wat betreft effectiviteit en snelheid van de loofdoding. Daarbij heeft de teler ook de maatsortering goed in de hand. Vooral bij nog zware gewassen kan een mechanische loofdoding het beste vooraf gegaan worden door een volvelds bespuiting met Quickdown (0,8 liter per hectare + 2 minerale of koolzaadolie) of Spotlight Plus (1 liter per hectare) om de gewasgroei te stoppen. Na circa 1 week kan geklapt of loofgetrokken worden.

Snelste methode

Voor de snelste methode, looftrekken, werken de nieuwste generatie machines volgens het onderzoeksbureau prima. Ook looftrekken gevolgd door een bespuiting van de korte stengels geeft een snelle doding. Loofklappen kan daarnaast gecombineerd worden met een Loof-Does bespuiting met Spotlight. Het spuitvolume wordt dan beperkt tot 50 liter per hectare en de dosering Spotlight plus of Quickdown kan beperkt worden met 25 à 50 procent onder gunstige spuitomstandigheden met veel zon en een hoge relatieve luchtvochtigheid.

Arbeidsintensief

Als groot nadeel van mechanische methoden noemt Delphy het feit dat elke drie meter door het gewas gereden moet worden. Dit zien zij als een arbeidsintensief proces dat niet uitvoerbaar is onder natte omstandigheden. Er kan regen in de aangereden sporen blijven staan, wat de oogst kan vertragen en verspreiding kan geven van bacterieziekten.

Spuitvolume belangrijk
Uit onderzoek in 2019 en 2020 is daarnaast gebleken dat in een spuitschema met tweemaal Quickdown en eenmaal Spotlight, de plaats van Spotlight niet van belang is. Ook leek het er volgens dit onderzoek op dat niet zozeer de toepassingsmethode – conventioneel, luchtondersteuning, Wingssprayer – maar het spuitvolume een belangrijke rol speelt. In 2021 is het spuitvolume bij verschillende toepassingsmethoden dan ook nader onderzocht. Gezien het bewolkte koele weer in augustus van dat jaar, waren de omstandigheden niet ideaal om een snelle afsterving te verkrijgen, maar dankzij lange daglengte slaagde de doding wel. Een spuitvolume van 600 liter per hectare werkte duidelijk het beste. Een spuitvolume van 200 liter per hectare was beslist onvoldoende, hierbij was een vierde bespuiting met Affinity Plus nodig om het gewas oogstbaar te krijgen. Met 400 liter per hectare werd een redelijke effectiviteit verkregen, die in een gunstig jaar vermoedelijk leidt tot voldoende effectiviteit. Zeker bij de eerste bespuiting zal dus veel water naar het land gebracht moeten worden om een goede effectiviteit te verkrijgen, concludeert het onderzoeksbureau.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO