Ureum gelijkwaardig aan KAS NTS en Urean scoren minder

Jan Ties MaldaDe vloeibare stikstofmeststof Ureum komt in vergelijking met Urean en NTS nog het meest overeen met de korrelmeststof Kalkammonsalpeter (KAS).

Jan Ties Malda

“Met vloeibare meststoffen zijn eveneens resultaten te behalen, maar daarbij dient de aardappelteler wel rekening te houden met een veelal iets lagere stikstofefficiëntie”, heeft onderzoeker Jan Ties Malda ervaren.

De vloeibare stikstofmeststof Ureum komt in vergelijking met Urean en NTS nog het meest overeen met de korrelmeststof Kalkammonsalpeter (KAS) als het gaat om de hoogste aardappelopbrengst. Dit blijkt uit driejarig onderzoek uitgevoerd door ALTIC te Dronten en recent in een rapport uitgegeven. Zowel op de proeflocatie in Flevoland als in Vredepeel bleek Ureum gelijkwaardig aan KAS. NTS kon ook redelijk meekomen, alleen bij de proef in zetmeelaardappelen was het uitbetalingsgewicht lager dan na een gelijkwaardige gift met KAS. Het minst scoorde Urean. Zowel in de Flevopolder als in Vredepeel is hiervan een lagere stikstofafvoer van Urean vastgesteld en daarmee ook een lagere opbrengst dan de vergelijkingsproeven met KAS. 

 

Leo Hanse