Kou op de markt

Vlak voor Pasen arriveerden de eerste malta’s alweer in Nederland. Op de markt in Leeuwarden werden ze feestelijk ontvangen.

(meer…)

“Specialisatie noodzaak om logistieke praktijkoplossingen te bieden”

Jan Bijlsma (47) is alweer de derde generatie directeur-eigenaar van het meer dan 75 jaar oude familiebedrijf Bijlsma Hercules te Franeker.

(meer…)

De validatie van de variatie!

Precisielandbouw, hét onderwerp in de hedendaagse landbouw. Waar menig akkerbouwer op dit moment aan het genieten is van het gemak waarmee de rijtjes automatisch keurig recht worden gepoot.

(meer…)

Aardappelsector blijft robuuste

“Nee hoor we maken ons geen zorgen. Wij weten dat de aardappelprijzen altijd cycli met ups en downs doorlopen.

(meer…)

Chinezen komen in Nederland aardappelkennis opvijzelen

Onlangs bracht een delegatie Chinese aardappeltelers een leerzaam kennisbezoek aan Nederlandse bedrijven en instellingen.

(meer…)

WORLD POTATO CONGRES 28 T/M 30 JULI IN CHINA

Van 28 tot en met 30 juli aanstaande zal in de Chinese hoofdstad Beijing (Peking) het 9e World Potato Congress plaatsvinden.

(meer…)

Poëtische Malta-aardappelen feestelijk onthaald

Vlak voor Pasen 2015 zijn de eerste voorjaarsaardappelen uit Malta feestelijk onthaald. In Leeuwarden, de Hoofdstad van de Smaak 2015 en samen met Maltese stad Valletta Europese Culturele hoofdstad in 2018.

(meer…)

Haagse Aardappelzaken (04-2015)

Wat waren we opgelucht, eind september vorig jaar. De Tweede Kamer had kort daarvoor duidelijk aangegeven dat de NAK – en de overige plantaardige agrarische keuringsdiensten – behouden moesten blijven.

(meer…)

Poten anno 2015: meer dan alleen knollen in de grond stoppen

Pootmachines komen tegenwoordig steeds voller te hangen met apparatuur.

(meer…)

Vraag naar opbouwapparaten nog beperkt door gebrek aan brongegevens

Veel aardappeltelers en loonwerkers plaatsen en/of fabriceren tot nu toe zelf allerlei apparatuur op pootmachines om ook meststoffen, granulaten en chemische middelen toe te dienen.

(meer…)

“Voor niet al te veel geld voorkom je een financieel debacle”

Alhoewel het risico op een besmetting met bruinrot, ringrot of PSTVd betrekkelijk klein is, is de impact voor zij die er mee te maken krijgen enorm groot.

(meer…)

Pootaardappelen op hoge capaciteit elektronisch sorteren met Optica CS

Na twee jaar testen en uitproberen heeft Schouten Sorting Equipment te Kampen dit jaar een nieuwe elektronische sorteermachine op de markt gebracht.

(meer…)

Vooral machines met Franse oplossingen op SIMA 2015

Voor de Europese fabrikanten in aardappelmechanisatie is de SIMA te Parijs niet (meer) de eerst aangewezen beurs om nieuwe modellen te presenteren. 

(meer…)

Irrigatie is booming business in Rusland

Met een subsidie van 30 procent van de landelijke overheid en een mogelijke aanvulling door lokale overheden, kunnen telers in Rusland tot wel 60 procent subsidie krijgen op investeringen in irrigatiesystemen.

(meer…)

Pootgoedtelers en afnemers meer bij elkaar betrekken

Pootgoedtelers uit Nederland laten zien hoe afnemers in Egypte met het door hen geteelde uitgangsmateriaal omgaan en het onderling begrip te vergroten.

(meer…)

Nieuw gen tegen Phytophthora ontdekt

Onlangs is in een wilde aardappelsoort uit Zuid- Amerika een nieuw gen tegen Phytophthora infestans gevonden.

(meer…)

Aardappel-bietenspread met Naanbrood

Hummus, traditioneel gemaakt van kikkererwten en sesampasta, is een heerlijke, gezonde en verantwoorde spread voor op een cracker, broodje of als dipper bij knapperige groenten.

(meer…)

De vegetarische aardappel

Tijden ging ik in onze stad naar dezelfde restaurants. Een plek of vijf tot waar zo lekker gekookt wordt dat we telkens terugkeerden.

(meer…)

Bekijk onze agenda voor komende evenementen

Klik hier