Duurzaamheid anno 2015 draait om de balans

Duurzaam betekent onder meer ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’, zo omschrijft het genootschap Onze Taal het begrip in deze tijd.

Duurzaam betekent onder meer ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’, zo omschrijft het genootschap Onze Taal het begrip in deze tijd. Nog wat meer uitgediept valt daar ook onder ‘rekening houden met het feit dat energiebronnen, voedsel en grondstoffen niet oneindig voorhanden zijn’. Bij duurzaamheid anno 2015 draait het dus uiteindelijk om de balans tussen wat je in een product stopt en wat je eruit haalt. Op dit vlak scoort de aardappel al bijzonder hoog in vergelijking met vele andere belangrijke voedingsgewassen in de wereld. Natuurlijk kan het altijd nog beter en daar is onder meer een belangrijke taak voor de kwekers weggelegd. Met hulp van veredeling zijn namelijk rassen te ontwikkelen die nog minder meststoffen, gewasbescherming en water nodig hebben plus daarbij ook nog eens meer kilogrammen netto grondstof per vierkante meter opbrengen. Daarom de vraag aan alle kweekbedrijven die present waren op Rassenpresentaties 2015 welk in het oog springend duurzaam ras zij de komende decennia voor de mensheid in petto hebben. 

Leo Hanse en Jaap Delleman

 

Het volledige artikel lezen? Klik hier voor een abonnement op Aardappelwereld magazine!