Expo Milaan schetst indrukwekkend beeld van innovatieve voedselproductie

De wereldtentoonstelling heeft in de afgelopen anderhalve eeuw al de nodige sporen nagelaten.

De wereldtentoonstelling heeft in de afgelopen anderhalve eeuw al de nodige sporen nagelaten. Denk aan de eerste editie te Londen waarvoor het bekende Crystal Palace is ontworpen, of de Franse expositie uit 1889 die gepaard ging met de bouw van de Eiffeltoren. Van recentere datum is de tentoonstelling in Brussel waarbij in 1958 het beroemde Atomium is gebouwd. Dit jaar is Milaan aan de beurt. Een bezoek aan deze Expo biedt mensen de mogelijkheid om op één locatie een wereldreis te maken langs de laatste innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzame voedselproductie en marketing. Van 1 mei tot 31 oktober presenteren zich hier 145 landen aan de wereldbevolking met als centraal thema ‘Voeding voor de aarde, energie voor het leven’. Een zeer actueel thema omdat er, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), nog altijd bijna 800 miljoen mensen in de wereld aan ondervoeding lijden en er in de rijke landen ruim 1 miljoen ton eten verloren gaat aan verspilling. Om de groeiende wereldbevolking duurzaam te kunnen voeden, lijkt technologie noodzakelijk om de nodige stappen voorwaarts te zetten. Op het Expo-terrein van ruim 10 hectare kunnen bezoekers in de stijl van de oude Romeinen via de wegen Via Cardo en Via Decumano zich oriënteren en laten inspireren. Bij vele paviljoenen zijn soms lange wachtrijen, maar eenmaal binnen, blijkt het de moeite waard te zijn, want daar leer je ook wat. 

Jaap Delleman

 

Het volledige artikel lezen? Klik hier voor een abonnement op Aardappelwereld magazine!