Verantwoordelijkheid nemen

Er is momenteel veel reuring in de aardappelsector. Een kleinere oogst en kwaliteitsproblemen zorgen dit oogstjaar voor extra spanning in de markt. 

(meer…)

Nieuwe structuur HZPC zorgt voor groei

Directeur Gerard Backx (57) is van mening dat gerichte managementaandacht en een goede focus cruciale factoren zijn om de aardappelveredeling en pootgoedverkoop van HZPC wereldwijd te blijven versterken. Tien jaar geleden koos het handelshuis al voor een sectorgerichte aanpak in de verkoop van pootaardappelen, waarbij iedere sector in een team zelfstandig verkoop- en kweekdoelen stelt.

(meer…)

We bakken ze bruin …

Op het moment dat ik deze column schrijf, ben ik bijna twee jaar voorzitter van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland.

(meer…)

Bedrijvengroep start Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit

Een groep bedrijven uit de achterban van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) is onlangs gestart met het nieuwe ‘Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit’.

(meer…)

Landelijke Pootaardappeldag 2017: Kwaliteit van Pootgoed; hoe houden we de voorsprong vast?

Op dinsdag 17 januari 2017 vindt voor de tweede keer de Landelijke Pootaardappeldag plaats. Het thema van deze dag is: ‘Kwaliteit van pootgoed; hoe houden we de voorsprong vast?’ De organisatoren signaleren dat goed pootgoed telen en blijven telen echt een uitdaging is.

(meer…)

Voorkom verder vochtverlies

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig hebben we in Nederland experts paraat met verstand van bewaring.

(meer…)

Haagse Aardappelzaken (12-2016)

Aardappel op de agenda Ineens ging het gesprek over de aardappelsector in de Tweede Kamer. Dat is gezien het economische belang van de sector niet zo gek, maar zo vaak wordt de pieper niet besproken in ’s lands politieke centrum.

(meer…)

“Het lijkt erop dat de sector de plantenfysiologie volledig vergeten is”

De laatste jaren is er veel gemor in de sector over de plantopkomst bij aanvang van de consumptieaardappelteelt. Praktijkdeskundigen in de aardappelbranche wijzen op verschillende oorzaken, uiteenlopend van foutieve bewaarmethoden tot bodemproblemen.

(meer…)

Heeft klimaatverandering ook invloed op rasontwikkeling?

Het was een goed kwekersjaar, 2016. Juist dankzij de extreme teeltomstandigheden hebben veredelaars zwakke broeders zoals nummers met groeischeuren ‘tijdig weg kunnen knikkeren’, zoals ze dat zo mooi in het jargon beschrijven. 

(meer…)

Proefveldrooier neemt veel kweekwerk uit handen

Achter alle kweekresultaten die op de voorbije rassenpresentaties in Emmeloord en omstreken te zien waren gaan enorm veel activiteiten schuil. Een hele belangrijke is natuurlijk de oogst. 

(meer…)

Noordelijke pootgoedsector bundelt krachten in The Potato Valley

Begin november werd het officiële startsein gegeven voor The Potato Valley, een samenwerkingsverband van pootgoedtelers, bedrijfsleven, onderwijs en overheden in Noord-Nederland.

(meer…)

RTL-Patat start eerste aardappelpool in België (en omgeving)

Familiebedrijf RTL-Patat uit het Belgische Lauwe gaat als allereerste aardappelhandel in het land starten met poolverkoop voor telers in Vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk.

(meer…)

Bijzondere mensen dragen bij aan vernieuwing

Op de jaarlijkse Rassenpresentatie richten de diverse handelshuizen zich niet alleen op de commercie van hun rassen.

(meer…)

‘Spuds in Space’ centraal op eeuwfeest Leo de Kock

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat boerenzoon Leo de Kock zijn aardappelhandel in Landsmeer startte. In al die jaren heeft de huidige dochteronderneming van Agrico uit Emmeloord de focus op tafelaardappelen gericht en heeft zij altijd op innovatieve wijze ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen in de markt.

(meer…)

Even adempauze in de markt

Door onze marktredactie Den Haag / Kortrijk (B) – Even een adempauze, zo valt de marktstemming van begin december te omschrijven. Dit na een hectische periode met stijgende prijzen in aardappelland.

(meer…)

Eerste herziene versie Aardappelkweekboek uitgereikt

Tijdens de zaailingententoonstelling van de Aardappelkwekersvereniging Midden Nederland (AKV), werd op 19 november jongstleden de herziene uitgave van het succesvolle Aardappelkweekboek ten doop gehouden.

(meer…)

Agrofoodcluster wil kortere lijnen in de agrarische sector realiseren

Vorige maand, precies twee jaar na oprichting, heeft het Agrofoodcluster een eigen pand betrokken in Emmeloord.

(meer…)

Noten-pureecoupes met winterse groentjes

Een recept voor een fluweelzachte delicate puree is met de feestdagen altijd welkom. Het romige resultaat krijg je door goed pureren en afmaken met goede olie.

(meer…)

Pieperpraat

Deadlines

Sinds dit jaar heb ik er een maandelijkse deadline bij gekregen: het aanleveren van de tekst voor De Aardappelwereld.

(meer…)

Bekijk onze agenda voor komende evenementen

Klik hier