Business as usual

Een aardappel blijft een bijzonder gewas met een speciale prijsvorming. Was het dit jaar begin oktober nog volledig onzeker of alle aardappelen gerooid zouden kunnen worden door de extreme droogte in de oogstperiode, begin november lijkt de West-Europese oogst toch achter de planken te komen.

(meer…)

“Grenzen zijn er niet voor ons als het om groei gaat”

Na twee relatief snelle overnames kort achter elkaar, Underhaug (pootmachines) in april 2012 en Climax (inschuurlijnen) in januari 2013, was AVR uit het Belgische Roeselare als fabrikant van uitsluitend rooiers en rijenfrezen, in een mum van tijd full-liner in de wereld van belangrijke machines voor de aardappelteelt. Fabrikant Grimme uit het Duitse Damme was daarmee plotsklaps niet meer de enige full-liner in Noordwest-Europa.

(meer…)

Smart technology: instrument voor een duurzame groei

Nadat Interpom Primeurs, de internationale vakbeurs voor de Europese aardappelsector, zich tijdens de editie van 2014 inzette op ‘duurzame groei’, focust de beurs zich dit jaar op ‘smart technology’.

(meer…)

Transtecno maakt entree in aardappelsector

Van zondag 27 tot en met dinsdag 29 november zal weer de tweejaarlijkse internationale aardappelbeurs Interpom Primeurs plaatsvinden. Nu al heeft de 18e editie een record te pakken.

(meer…)

Droge knollen vragen apart bewaarregime

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig zijn in Nederland experts te raadplegen die hier verstand van hebben.

(meer…)

Haagse Aardappelzaken (11-2016)

De systeemaanpak Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken introduceerde eerder dit jaar de zogenoemde ‘systeemaanpak’ van gewasbescherming.

(meer…)

België Oogst 2016: Gortdroge start in spannend seizoen

Al lang van tevoren was een oogstreportage België gepland, passend in de uitgave voor de beurs Interpom in Kortrijk. België is immers een land met een snel groeiend aardappelareaal, volop kansen dus om de nodige aardappelactiviteiten te spotten.

(meer…)

Interpom 2016: Growing through precision technology

Groeien met hulp van precisietechnologie. Dat is het vooruitstrevende thema op de indoor aardappelbeurs Interpom 2016 in het Belgische Kortrijk van zondag 27 tot en met dinsdag 29 november aanstaande. Dat maakt nieuwsgierig wie van de 310 exposanten daarover iets te melden hebben, want precisietechnologie is een hot item in de aardappelteelt.

(meer…)

Rassenkeuzetoets helpt teler aan AM-ras op maat

Het telen van resistente rassen is voor aardappeltelers een belangrijk middel om aardappelmoeheid de baas te blijven. Maar soms valt het bestrijdende effect tegen.

(meer…)

“Als pootgoedteler wil ik een zo hoog mogelijke kwaliteit afleveren”

Dit jaar is het niet langer toegestaan met imazalil behandelde knollen voor consumptie of als veevoer af te zetten. Pootgoedteler Adriaan Boudeling kiest er daarom voor bovenmaats pootgoed al bij het inschuren voor te sorteren.

(meer…)

Nog geen noemenswaardige problemen met roodrot in bewaring

Aangezien op veel plaatsen in Europa het aardappelgewas in het late voorjaar is getroffen door overmatige neerslag, gevolgd door een behoorlijk warme zomerperiode, heeft de ziekte roodrot (Phytophthora erythroseptica) op verschillende plaatsen toegeslagen.

(meer…)

Netto minder product beschikbaar in Europa

Den Haag – Eind oktober is traditioneel het tijdstip waarop opbrengstverwachtingen op de diverse redacties binnenstromen.

(meer…)

Vlaamse hennepotjes

Streekgerechten, generaties lang genoteerd met sierlijke krullen in groezelige, vergeelde kookschriftjes, zijn helaas vaak bewerkelijk en verliezen zo hun plek in het menu.

(meer…)

Pieperpraat

Oogsttijd

Het moment dat de oogst klaar is, is voor mijn gevoel eigenlijk altijd oudejaarsdag voor een akkerbouwer. Natuurlijk moet er nog enige nazorg gegeven worden aan het product dat is opgeslagen in de schuur en wellicht moet dit nog gesorteerd, geschoond en verpakt worden.

(meer…)

Bekijk onze agenda voor komende evenementen

Klik hier