Creativiteit geboden

Verse frites is tegenwoordig big business. Zo heeft Bram Ladage, een bekende bakker van zelf gesneden verse frites, een betrouwbare leverancier gezocht die jaarrond verse aardappelen levert waar het bedrijf vervolgens mooie en smakelijke goudgele frietjes van bakt.

(meer…)

“AM-beheersing start met een goede monitoring”

Om zo snel mogelijk grip te krijgen op de stijging van diverse aaltjespopulaties in de veenkoloniën die zich de laatste jaren weer manifesteert, is meer kennis en informatie op perceelsniveau nodig. HLB uit Wijster is daarom, met steun van gelden uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling ‘Europa investeert in zijn platteland’, begin dit jaar een 3-jarig project gestart om daarmee full speed aan de slag te gaan.

(meer…)

Agrico zet flinke stap voorwaarts met vernieuwing kweekbedrijf

Om de wereld van nieuwe rassen te blijven voorzien, wil Agrico de komende jaren het kweekwerk fors uitbreiden. Vandaar dat de Emmeloordse coöperatie ruim 3,75 miljoen euro heeft geïnvesteerd in nieuwbouw van het kweekbedrijf. Volgens algemeen directeur Jan van Hoogen…

(meer…)

Droogrot steekproefonderzoek 2017: meer Fusarium, minder Phoma

In het teeltseizoen 2016/2017 heeft de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) te Emmeloord een steekproefonderzoek (survey) uitgevoerd om vast te stellen wat de belangrijkste primaire veroorzaker van droogrot is in pootgoedpartijen. De resultaten hiervan schetsen een duidelijk beeld van ontwikkeling in schimmelpopulaties gedurende de afgelopen dertig jaren: meer Fusarium, minder Phoma.

(meer…)

Holland Potatoes heeft handel op de rit na moeizame start

Het ontstaan van de jonge aardappelhandelsonderneming Holland Potatoes is er een die je het beste met het oer- Hollandse woord ‘toen’ kunt beginnen. Dan weet je immers dat daarna een spannend verhaal volgt. Dus, toen de gebroeders Ben en Jan Ham in het jaar 2014 plots een derde van hun akkerbouwareaal kwijtraakten, zaten ze met de handen in het haar. Hoe moet het nu verder, vroegen ze zich af. Na niet al te lang wikken en wegen besloten ze in het avontuur van de aardappelhandel en verpakking te duiken.

(meer…)

Zorgen voor voedzaam ontbijt

Een bekende aardappelkweker verzuchtte eens, terwijl we bij een kluiterige aardappelrug stonden: “Derk, denk je eens in dat je een aardappel bent”. Deze opmerking is van een aantal jaren terug, we waren nog maar net bezig met het telen van aardappelen in een systeem van niet-kerende ofwel gereduceerde grondbewerking waarbij de grond niet dieper wordt losgemaakt dan noodzakelijk.

(meer…)

Dewulf Miedema gaat verder onder de naam Dewulf

Machinefabriek Dewulf Miedema uit Roeselare gaat verder onder de bedrijfsnaam Dewulf. Daarmee is een volgende stap gezet in het fusieproces dat beide bedrijven in 2014 hebben ingezet, laat de onderneming weten. Voor het personeel wijzigt er naast de naam niets.

(meer…)

Wereldproductie aardappelen over tien jaar 500 miljoen ton

Marktanalist Cedric Porter van het Britse World Potato Markets heeft voor Aardappelwereld magazine uitgerekend wat over tien jaar de aardappelopbrengst in de wereld zal zijn. Hij komt uit op 500 miljoen ton, afgaande op de laatst bekende groeicijfers door de Food and Agricultural Organisation (FAO).

(meer…)

Rutte III van aanpak-ken naar doorpakken

Een belangenbehartiger zoals de NAO richt zich sterk op de overheid, ondanks het feit dat de leden volledig op de markt zijn aangewezen. Op zichzelf logisch, want in de markt geldt het recht van de sterkste, terwijl de overheid juist randvoorwaarden schept voor het collectief.

(meer…)

AW MarktTrends: Franse president roept op tot eerlijke financiële verdeling in de landbouwketens

Parijs (F) – De president van Frankrijk, Emmanuel Macron, sprak op 11 oktober in Parijs de Franse Algemene Staten van het Voedsel toe. Dit orgaan stelt zich onder meer als doel de waarde van het voedsel in de keten eerlijk te verdelen, zodat de telers een correcte prijs voor hun producten ontvangen en ze zo in waardigheid kunnen leven.

(meer…)

Derde generatie Schaap doet haar intrede in familiebedrijf

Tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van het familiebedrijf Schaap Holland presenteerde de onderneming onder het motto: Past – Present – Potato, de derde generatie Schaap aan genodigden, waaronder veel nationale en internationale klanten.

(meer…)

Wereldwijde aandacht voor Wereldvoedseldag 2017

Wereldvoedseldag is een dag van actie tegen honger in de wereld. Op 16 oktober werden er in meer dan 150 landen allerlei initiatieven georganiseerd om honger in de wereld uit te bannen. Deze dag is sinds 1980 geadopteerd door de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties.

(meer…)

Geroosterde herfstsalade

De zomer voorbij, de bomen kaal en op tafel een heerlijk gezonde, niet saaie salade. Met al het lekkers wat de herfst te bieden heeft…

(meer…)

Hou dauwpuntverwachting altijd goed in de gaten

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig zijn in Nederland experts te raadplegen die hier verstand van hebben. In deze column delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips.

(meer…)

Minister Schouten voor velen nog een onbekende

Carola Schouten wordt minister van het nieuw te vormen departement Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De nummer twee van de ChristenUnie wordt tevens vice-premier. Toch is ze voor velen, ook in de aardappelsector, een onbekende.

(meer…)

Pieperpraat

Strenge consumenteneisen

Voor werk maar ook privé mag ik me regelmatig verplaatsen over het wegennet dat in ons land maar ook daarbuiten op de wereld is neergelegd. En ook ik erger me in Nederland met regelmaat aan de files en opstoppingen die vaak wel 5 tot 10 minuten oponthoud geven. Of ik vervloek de kilometerslange Baustelle in Duitsland die maandenlang ogenschijnlijk onberoerd liggend ervoor zorgt dat niet de 200 kilometer/uur grens kan worden aangetikt, maar een sukkeldrafje van 80 moet worden aangehouden.

(meer…)

Haagse Aardappelzaken

Twee volle pagina’s

Daar was het dan, een regeerakkoord, een minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en een bijhorend ministerie. Het akkoord telde ook nog eens veel beloften voor de land- en tuinbouw: steun voor jonge boeren, eerlijke prijzen voor duurzame producten en inzet op handelsakkoorden en het open houden van de grenzen voor de agrarische export.

(meer…)

Groninger teler wil positie in de regio verstevigen

Groot geworden op de Groninger klei. Met die kreet worden zowel Menko van Zwol als zijn ‘lekkerste aardappelen’ voorgesteld op zijn website. De familie van Zwol verkoopt consumptieaardappelen rechtstreeks aan de consument en levert daarnaast aan horeca, speciaalzaken en de streeksupermarkt.

(meer…)

De blik van boven

Vanuit de hoogte zie je de wereld anders dan wanneer je op de grond blijft staan. Van boven bekeken krijg je immers een bredere blik op de ontwikkelingen. Zo beklimmen we als redactie iedere maand de virtuele trap om de ontwikkelingen in de nationale en internationale aardappelsector te duiden.

(meer…)

“Omdenken noodzakelijk om integraal duurzaamheidsdenken te introduceren”

Na zich meer dan dertig jaar te hebben ingezet voor de biologische plantenveredeling, is onlangs professor Edith Lammerts van Bueren met pensioen gegaan.

(meer…)

Bekijk onze agenda voor komende evenementen

Klik hier