De blik van boven

Vanuit de hoogte zie je de wereld anders dan wanneer je op de grond blijft staan. Van boven bekeken krijg je immers een bredere blik op de ontwikkelingen. Zo beklimmen we als redactie iedere maand de virtuele trap om de ontwikkelingen in de nationale en internationale aardappelsector te duiden.

(meer…)

“Omdenken noodzakelijk om integraal duurzaamheidsdenken te introduceren”

Na zich meer dan dertig jaar te hebben ingezet voor de biologische plantenveredeling, is onlangs professor Edith Lammerts van Bueren met pensioen gegaan.

(meer…)

We moeten onze geloofwaardigheid behouden

Een paar weken geleden was ik in Nieuwdorp bij de aftrap van PotatoNL. Het aardappelbedrijfsleven beschikt met PotatoNL over een toekomstbestendig systeem voor het noteren van aardappelprijzen.

(meer…)

World Potato Congress 2021 niet naar Emmeloord, maar naar Dublin

Ondanks het aanbod van een zeer hoogwaardig congresprogramma met als aansprekend thema Potatobility, het combineren van drie toonaangevende aardappelevenementen in één en de volledige ondersteuning van meer dan tweehonderd bedrijven uit de internationale aardappelketen, heeft de organisatie van het World Potato Congress (WPC) onlangs toch besloten het evenement niet aan Emmeloord, maar aan Dublin te gunnen.

(meer…)

PotatoNL: resultante van verfijnd netwerk

De aftrap van één Nederlandse aardappelnotering (PotatoNL) werd vorige maand omkleed met een officieel programma. Het is namelijk niet niks dat drie schakels in de aardappelketen (teelt, handel, verwerking) bereid zijn om gezamenlijk middels één notering de gedane aardappelzaken te publiceren. Zeker gezien het feit dat er decennia lang meerdere noteringen waren. Deze kwamen tot stand voor een deel van Nederland en/of niet vanuit alle schakels in de keten. Voor ieder wat wils zou je kunnen zeggen. Maar veel vaker hoorde ik dat het juist andersom was, onvoldoende inzicht in de marktsituatie door de verschillende noteringen.

(meer…)

Succesvol rassenjaar Agrico

Wanneer een Agrico-ras een toelating krijgt op de rassenlijst, ontvangen de kwekers van de Emmeloordse coöperatie tijdens de rassendagen traditioneel een bijzonder beeldje. “De basis van ons succes zijn onze rassen. Zij zijn het levensbloed van onze organisatie”, legt Agrico-directeur Jan van Hoogen uit.

(meer…)

Aardappeldemodag 2018: Sterke schakels verbinden

Elke twee jaar organiseren Wageningen University & Research, P-AGV Westmaas en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) de Aardappeldemodag. Op woensdag 22 augustus 2018 is het weer zover en pakt de organisatie opnieuw groots uit met live demonstraties, lezingen en diverse andere beursactiviteiten. De Aardappeldemodag is een ontmoetingsplaats van en voor de aardappelsector en richt zich op de gehele aardappelketen.

(meer…)

Situatie lijkt stabiel, maar schijn kan bedriegen

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig hebben we in Nederland experts paraat met verstand van bewaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Laurens Persoon, werkzaam in de regio Flevoland.

(meer…)

Haagse Aardappelzaken

Wetenschap

Het zal u niet zijn ontgaan. De Europese lidstaten hebben vorige maand besloten de toelating van glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Uit de manier waarop dat besluit tot stand is gekomen, zijn lessen te leren die ook relevant zijn voor de aardappelsector.

(meer…)

TPC lanceert Potatomatic en aardappeltje.nl

Het (poot)aardappelhandelshuis TPC uit Emmeloord lanceerde tijdens de onlangs gehouden rassendagen in Emmeloord de nieuwe webshop aardappeltje.nl. Hierop kunnen horecaondernemers en consumenten online diverse aardappelrassen bestellen.

(meer…)

Landelijke Pootaardappeldag 2018: ‘Pootgoed telen van goede kwaliteit blijft een uitdaging’

Op donderdag 18 januari 2018 vindt voor de derde keer de Landelijke Pootaardappeldag plaats. Het thema van deze dag is: ‘Pootgoed telen van goede kwaliteit blijft een uitdaging’. “Afnemers worden steeds kritischer, de eisen strenger en ook op het bedrijf en in de teelt vragen steeds meer zaken de aandacht.

(meer…)

Robuust is de nieuwe trend

Begin november presenteerden toonaangevende Europese aardappelkweekbedrijven en pootgoedhandelshuizen op diverse plaatsen in Nederland hun nieuwste rassentroeven voor de toekomst. Daarbij gaat steeds meer aandacht uit naar sterk en stevig gebouwde oftewel robuuste rassen. Aanleiding is de vraag vanuit zowel de wereldwijde afzetmarkt als de teelt. Telers willen, gelet op klimaatverandering, in toenemende mate rassen die tegen een stootje kunnen.

(meer…)

Agritechnica: ruim baan voor slimme techniek

Ruim 450.000 bezoekers kwamen in november naar Hannover voor de tweejaarlijkse mechanisatiebeurs Agritechnica. Wat zagen ze daar?

(meer…)

Nederlandse aardappelteelt staat voor grote uitdagingen

Het akkerbouwareaal in Nederland is de afgelopen jaren met 20 procent gedaald. De steeds nauwere rotatie laat zien dat de Nederlandse aardappelteelt zijn grens heeft bereikt. Met name op het gebied van bodemstructuur en -gezondheid. Ook de Europese verordening voor gewasbeschermingsmiddelen kan een flinke stempel drukken op de toekomst van de aardappelteelt in Nederland. Zestig procent van de actieve stoffen in de gewasbescherming dreigt niet voor herregistratie in aanmerking te komen.

(meer…)

Transparante prijsinformatie van groot belang voor PotatoNL

“Eindelijk gaat hij dan van start”, verzucht Watze van der Zee als gespreksleider van ex-aardappelbeurs Goes opgelucht op 14 november jongstleden in Nieuwdorp. Met enige vertraging, vanwege de invulling van de vele nieuwe categorieën, is toch nog ruim voor het middaguur de eerste keten-brede Nederlandse aardappelnotering een feit.

(meer…)

AW MarktTrends: Voornamelijk zorgen

Den Haag – Een terugblik op de eerste maanden van bewaren levert vooral een beeld van zorg op met slechts enkele zeer kleine lichtpuntjes. Zo was er veel bekommernis over de bewaarbaarheid van diverse aardappelpartijen in enkele regio’s in Nederland, en ook België mogen we wel in één adem erbij voegen. De problemen kwamen vooral voor in de provincies Zeeland, West-Brabant, delen van Zuid-Holland en Noord-Holland en in België verspreid over het land, zo melden telers, handel en teeltadviseurs.

(meer…)

Vier kwekers onderscheiden door Geert Veenhuizen Fonds

Zelfstandige en succesvolle kwekers ontvangen van het Geert Veenhuizen Fonds (GVF) een fraai wandbord. Dit jaar ontvingen Kees Hiddema, Jacques Temmerman, Thijs Jippes en Harm Mulder van het fonds de fel begeerde onderscheiding.

Voordat een kweker in aanmerking komt voor het fraai vormgegeven Makkumer wandbord van het Geert Veenhuizen Fonds, moet hij of zij ten minste 25 jaar actief zijn in het kweken van nieuwe aardappelrassen.

(meer…)

Aardappelkerstgnocchi met salieboter

Gnocchi, knoedel, knödel, verschillende namen voor een klontje van aardappeldeeg. Je eet het als een soort pasta, maar maakt het zonder pastamachine.

(meer…)

Machines uiterst belangrijk

De tijd van het jaar dat de bladeren van de bomen vallen is weer aangebroken. Terwijl ik ouderwets ploeterend de hark ter hand neem, hoor ik rondom de bladblazers opstarten. De buren hebben allen weer hun zitmaaier voor de ongeveer 200 vierkante meter gazon in de winteropslag geparkeerd, de zaterdag wordt in deze periode van het jaar volop benut om te blazen.

(meer…)

Creativiteit geboden

Verse frites is tegenwoordig big business. Zo heeft Bram Ladage, een bekende bakker van zelf gesneden verse frites, een betrouwbare leverancier gezocht die jaarrond verse aardappelen levert waar het bedrijf vervolgens mooie en smakelijke goudgele frietjes van bakt.

(meer…)

Bekijk onze agenda voor komende evenementen

Klik hier