Robuust is de nieuwe trend

Begin november presenteerden toonaangevende Europese aardappelkweekbedrijven en pootgoedhandelshuizen op diverse plaatsen in Nederland hun nieuwste rassentroeven voor de toekomst. Daarbij gaat steeds meer aandacht uit naar sterk en stevig gebouwde oftewel robuuste rassen. Aanleiding is de vraag vanuit zowel de wereldwijde afzetmarkt als de teelt. Telers willen, gelet op klimaatverandering, in toenemende mate rassen die tegen een stootje kunnen.

Begin november presenteerden toonaangevende Europese aardappelkweekbedrijven en pootgoedhandelshuizen op diverse plaatsen in Nederland hun nieuwste rassentroeven voor de toekomst. Daarbij gaat steeds meer aandacht uit naar sterk en stevig gebouwde oftewel robuuste rassen. Aanleiding is de vraag vanuit zowel de wereldwijde afzetmarkt als de teelt. Telers willen, gelet op klimaatverandering, in toenemende mate rassen die tegen een stootje kunnen. Industrieën vragen meer en meer om aardappelen van een stabiele kwaliteit en supermarkten (en consumenten) wensen aardappelen met een jaarrond constante uitstraling en samenstelling, geteeld met zo weinig mogelijk meststoffen en chemische middelen. Kortom, robuust is de nieuwe trend.

Jaap Delleman en Leo Hanse

 

Het volledige artikel lezen? Klik  hier  voor een abonnement op Aardappelwereld magazine!