Aardappeltrots

 Wat een enorme power straalt Ryan Smolkin uit tijdens zijn presentatie. De bevlogen ondernemer van het fastfoodconcept Smoke’s Poutinerie presenteerde zichzelf op PotatoExpo te San Francisco op een typisch Noord-Amerikaanse wijze, met een hoog gehalte ‘we are the biggest and we are te best’.

(meer…)

“Ik ben hier niet om te polariseren, maar om een aanzet tot verbinding te geven”

Hoe dichten we het gat dat tussen de pootgoed- en consumptieteler is ontstaan? Dat is de hamvraag die pootgoedinkoper Tom van der Meer van aardappelverwerker Lamb Weston / Meijer uit Kruiningen aan de kaak stelt tijdens de Landelijke Pootaardappeldag die adviesorganisatie Delphy onlangs in Emmeloord organiseerde.

(meer…)

Mogelijkheden voor een duurzamere wereld

De levensmissie van een agrarisch ondernemer is om zijn bedrijf door te geven aan de volgende generatie.

(meer…)

PotatoEurope 2017 ruim en direct toegankelijk

Voor allen die op 13 en 14 september per auto naar PotatoEurope in Emmeloord gaan, zal de beurs een stuk makkelijker bereikbaar zijn dan tijdens de voorgaande edities. 

(meer…)

Voedseltop

Een tijdje geleden kon ik namens de NAO de voedseltop bijwonen. Een bijeenkomst georganiseerd door vier bewindslieden om de positie van Nederland als voedselvoorziener te markeren.

(meer…)

Nieuwe rassen noodzaak om integraleketenkosten te verlagen

“Veel eisen die we als verwerker vandaag aan de grondstof stellen, zullen in 2026 ook nog gelden”, zo begint agronoom Matthijs Meijer van Aviko Potato zijn college tijdens de bijeenkomst van Aardappel Kwekers Vereniging Midden Nederland.

(meer…)

Zet condensventilator niet te laat aan

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring.

(meer…)

Haagse Aardappelzaken

Niet sexy, wel belangrijk U bent niet sexy. Nou ja, misschien wel als persoon, maar niet als branche. En niet alleen uw branche, maar eigenlijk de hele land- en tuinbouw.

(meer…)

Dit jaar 100.000 hectare aardappelen verwacht in België

In de 25 jaar dat het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) bestaat, heeft de Belgische aardappelteelt een explosieve groei doorgemaakt.

(meer…)

Verkiezingen 2017: roep om eigen ministerie keert terug

Aan de Tweede Kamerverkiezingen doen 28 partijen mee. Allemaal hebben ze het beste met ons land voor. Maar hoe denken deze politieke partijen over kwesties die de akkerbouw en de aardappelteelt in het bijzonder aangaan?

(meer…)

Ecofrost bakt van slechtste partijen nu de beste frieten

Het lijkt al bijna weer vergeten, maar in de aanvang van de afgelopen oogstperiode was het kurkdroog in grote delen van België. Veel aardappelen vertoonden groeischeuren en zijn, mede door de hoge onderwatergewichten, flink beschadigd binnengekomen. 

(meer…)

Slimme vriestunnel krijgt hoge hygiëne-ranking

Een 18 centimeter dikke laag voorgebakken frites schuift ’s werelds langste vriestunnel bij Farm Frites te Oudenhoorn binnen.

(meer…)

Franse bedrijf Chipex wast op het erf

In het Noord-Franse aardappelgebied Somme verhandelt het bedrijf Chipex uit Soyécourt jaarlijks een 100.000 ton chipsaardappelen afkomstig van 93 gecontracteerde telers.

(meer…)

PotatoEurope 2017: Van precisiedata naar praktijk advies

Op 13 en 14 september vindt in Emmeloord PotatoEurope 2017 plaats. Binnen het thema ‘Potatoes feed and meet the world’ gaat er op deze Nederlandse editie veel aandacht uit naar precisielandbouw.

(meer…)

Normverlaging klasse B domineert NAK-vergaderingen

De ongemakkelijke beslissing om de normen voor groeischeuren in klasse B tijdelijk te verlagen, hield de gemoederen deze winter flink bezig.

(meer…)

“Door heel simpel in overleg te treden met elkaar is er zoveel te leren”

Directe communicatie tussen pootgoed- en consumptieteler is de sleutel voor het uit de wereld helpen van de opkomstproblematiek in de aardappelteelt.

(meer…)

Rustiger op de markt

Den Haag – Als het gaat om de vrije marktprijzen voor fritesaardappelen, dan is er begin februari nog maar bar weinig verschil in noteringen tussen Nederland en België. Het getal 25 domineert in beide aardappellanden, zowel als het gaat om de fysieke markt als de termijnmarkt.

(meer…)

Smokes Poutinerie streeft naar ‘World domination’

Kennis, passie en beleving zijn woorden waar Ryan Smolkin zijn succesvolle bedrijf Smokes Poutinerie op gegrondvest heeft en waarmee hij de wereld wil veroveren. 

(meer…)

Nieuwe promotiefilm Power to the Pieper gelanceerd

De nieuwe film van de Power to the Piepercampagne, gelanceerd op 1 februari 2017, neemt een aantal vooroordelen op de hak.

(meer…)

Amuse van frietjes met tomatenmayonaise

Wie graag in dit seizoen frietjes maakt, moet er goed op letten speciale frietaardappelen te nemen.

(meer…)

Bekijk onze agenda voor komende evenementen

Klik hier