NAK investeert in automatisering nematodenonderzoek

Met het legen van enkele zakjes grondmonster in een gloednieuwe spoelmachine stelt Wim van der Sande, deputy director National Plant Protection Organisation (NPPO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) officieel een nieuwe spoelmethode van het Aardappelmoeheid (AM)-onderzoeksproces in werking.

Met het legen van enkele zakjes grondmonster in een gloednieuwe spoelmachine stelt Wim van der Sande, deputy director National Plant Protection Organisation (NPPO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) officieel een nieuwe spoelmethode van het Aardappelmoeheid (AM)-onderzoeksproces in werking. Hiermee introduceert de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) tegelijkertijd een nieuwe werkwijze als opmaat voor een verdere automatisering van het AM-pootgoedonderzoek.

Na 36 jaar trouwe dienst heeft de NAK eind 2016 officieel afscheid genomen van de oude vertrouwde carrousel spoelmachine. Dit ging volgens Jan Luimes, senior vakspecialist nematoden bij de NAK, niet zonder slag of stoot. Na een uitgebreide inventarisatie in de internationale onderzoekswereld trok Luimes de conclusie dat er in de 36 jaar te weinig vernieuwing en automatisering is doorgevoerd bij bestaande leveranciers. Vandaar dat de NAK concludeerde

Jaap Delleman

 

Het volledige artikel lezen? Klik hier voor een abonnement op Aardappelwereld magazine!