Afzetmarkten zoeken

Doen waar je goed in bent, dit verder ontwikkelen en niet te veel stilstaan bij zaken waar je minder goed in bent. Dat is voor mij een belangrijk credo

(meer…)

Nedato reorganiseert en investeert gelijktijdig in nieuwe verpakkingen en markten

De jaarlijks krimpende tafelaardappelmarkt en juist groeiende fritesaardappelmarkt hebben de Nederlandse Aardappeltelers Organisatie (Nedato) te Oud-Beijerland doen besluiten de bakens van het bedrijf te verzetten.

(meer…)

Vlaggetjes uitzetten

“Onlangs zijn we door McDonald’s geselecteerd als Flagship Farm. Een fantastische waardering voor deze voortrekkersrol, mede dankzij de inzet van duurzame precisietechnieken.

(meer…)

EU-37 verminderd gevoelig voor fluazinam

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat alle onderzochte isolaten van de oprukkende phytophthorastam EU-37 verminderd gevoelig zijn voor de werkzame stof fluazinam in gewasbeschermingsmiddelen

(meer…)

Britse onderzoekers ontdekken gen voor hitte-tolerantie

Onderzoekers verbonden aan het Britse Jame Hutton Institute van de University of St. Andrews in Dundee hebben een gen in de aardappel ontdekt dat verantwoordelijk is voor hitte-tolerantie.

(meer…)

Vleugje Trump kan geen kwaad

Mijn eerste column dit jaar ging over het belang van vrijhandel, mede naar aanleiding van uitspraken van de gekozen president van de VS Donald Trump. Maar er zijn ook berichten waar we misschien iets van kunnen leren.

(meer…)

Dronebeelden geven spuitfouten en droogte weer

Op het aardappeldemoveld van PotatoEurope, dat op 13 en 14 september in Emmeloord zal plaatsvinden, is een proef aangelegd met precisielandbouwtechnieken.

(meer…)

Erika den Daas volgt Jan Muijsers op als directeur C. Meijer BV

Eind 2017 zal de huidige directeur van pootgoedhandelshuis C. Meijer BV, Jan Muijsers, het bedrijf verlaten om meer tijd voor zichzelf en zijn familie te nemen.

(meer…)

Een bewaring is geen ziekenhuis

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig hebben we in Nederland experts paraat met verstand van bewaring.

(meer…)

Haagse Aardappelzaken

‘Glexit’

Na de Grexit en de Brexit heeft u misschien al kennis gemaakt met de ‘Glexit’. Het woord Glexit wordt gebruikt in verschillende contexten. Zo dook het op als afkorting van ‘globalization exit’ waarmee politiek commentatoren aangegeven dat president Trump de globalizering een halt toe roept.

(meer…)

Tafelaardappelen voeren boventoon in Chileense markt

Een eigen fritesverwerkende industrie opbouwen is een grote wens van Chileense aardappeltelers. De realisatie hiervan lijkt echter een utopie. Daarvoor ligt het land te geïsoleerd en heeft het last van grote concurrentie vanuit buurland Argentinië en vooral het verre Europa. Voorlopig voeren tafelaardappelen dan ook de boventoon in de lokale markt.

(meer…)

Onderste steen rondom opkomstproblemen moet boven komen in ketenproject

In november 2016 is een groep bedrijven uit de achterban van de VAVI en NAO gestart met het ‘Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit’. Tijdens een onlangs gehouden velddag op het proef- en controlebedrijf van de NAK in Tollebeek gaven de projectleden hierover tekst en uitleg.

(meer…)

Minder rijpad en middel dankzij geoptimaliseerde veldspuit

Om de pootgoedteelt verder te optimaliseren schafte Pieter Noordam uit Borgsweer onlangs een nieuwe zelfrijdende Amazone Pantera 4502 W aan. Dankzij geavanceerde technieken als een verstelbaar onderstel en in- en uitschakeling per spuitdop maakt hij daarmee stappen voorwaarts.

(meer…)

CleanLight UV: geรฏntegreerde gewasbescherming in de bewaring

Vanwege de aangescherpte eisen rond het gebruik van imazalil, zoeken pootgoedtelers naar andere manieren om hun aardappelen te beschermen tegen bewaarziekten. Akkerbouwcombinatie Van der Bos/Idsardi deed afgelopen jaar ervaring op met de CleanLight UV-behandeling.

(meer…)

15 jaar Veldleeuwerik: liever vogelvrij dan cijfermatig gebonden

Het jubileumcongres van het 15-jarige Veldleeuwerik dat plaatsvond te Zeewolde, was gevuld met een boeiend programma, spraakmakende gastsprekers en een breed aanbod aan workshops. Daarmee kwamen de aanwezige betrokkenen van de stichting, opvallend veel niet-telers, volop aan hun trekken.

(meer…)

Veel ranglijstverschuivingen in pootgoedarealen 2017

Onlangs publiceerde de NAK te Emmeloord weer de arealen van alle geteelde pootaardappelrassen in Nederland. Een analyse hiervan op diverse criteria zoals Aardappelwereld magazine die vorig jaar ook al presenteerde laat weer de nodige verschuivingen in ranglijsten zien.

(meer…)

Seizoensverloop nog niet voorspelbaar

Den Haag – Zoveel is half juli wel duidelijk: er valt nog weinig te voorspellen over de uiteindelijke afloop van de hoofdoogst aardappelen in Nederland.

 

(meer…)

TPC met nieuw bedrijfspand klaar voor de toekomst

Dertien jaar na de start in de garage opende The Potato Company (TPC) op 30 juni jongstleden een nieuw en modern bedrijfspand in Emmeloord, waar naast ruime kantoren en een flinke bedrijfshal ook een eigen kweeklaboratorium is ingericht.

(meer…)

Diplomering van ASC-cursisten

Op 14 juni is te Emmeloord tijdens een slotbijeenkomst in aanwezigheid van de ASC-bestuursleden, de 30e ASC-kadercursus afgesloten.

(meer…)

Pastel de papas

Pastel de papas is een typisch Chileens gerecht. Het doet een beetje denken aan een Shepard’s pie, bestaat uit 2 rijke lagen puree, met er tussen een laag vlees.

(meer…)

Bekijk onze agenda voor komende evenementen

Klik hier