Internationale exportkansen

Dit jaar is de export in en rondom de aardappelsector weer zeer succesvol. Zo is de export van pootgoed dit jaar weer booming business.

(meer…)

Hans de Boer, VNO-NCW: “We zijn een topland als het om export gaat, maar het moet nog beter”

Uitgeprinte speeches of autocue heeft een ervaren bestuurder en begenadigd spreker als Hans de Boer (62), voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, niet nodig.

(meer…)

Blauwvorming tegengaan vraagt consistente visie en handelswijze

Onlangs werd ik gebeld door een klant die aangaf dat zijn sorteer- en bunkerinstallatie stootblauw veroorzaakt. Nu moet u weten dat die installatie al enkele jaren probleemloos draait.

(meer…)

Inschrijving Innovation Award PotatoEurope gestart

Ook tijdens de komende PotatoEurope op 13 en 14 september aanstaande in Emmeloord, zal weer de Innovation Award worden uitgereikt aan een standhouder.

(meer…)

Sterke BV Nederland noodzakelijk

Een jaar geleden is er tussen de overheden van Tanzania en Nederland een fytosanitaire overeenkomst getekend om de weg vrij te maken voor Nederlands pootgoed

(meer…)

Nedato stuurt strategie bij

Aardappelcoöperatie Nedato heeft zeer recent een ingrijpende reorganisatie en strategiewijziging aangekondigd. Het betreft een “kanteling van de afzet naar minder tafelaardappelen en meer industrieaardappelen.”

(meer…)

50-jarig Kiremko presenteert nieuwe directie

De film die het 50-jarige Kiremko, een Nederlandse fabrikant van machines voor de aardappelverwerkende industrie, het internationale gezelschap voorschotelde zegt eigenlijk alles over het bedrijf.

(meer…)

Liever producttemperatuur vasthouden dan weer verlagen

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring.

(meer…)

Haagse Aardappelzaken

Aardappelen en het begrotingstekort

Er is een verband tussen het begrotingstekort in de Verenigde Staten en Phytophthora. Ik werd er onlangs op gewezen door de brancheorganisatie van de verdelings- en vermeerderingssector, Plantum.

(meer…)

Nieuw kwekersrechtprotocol biedt ruimte voor aardappelzaad

Dit voorjaar heeft Bejo Zaden BV uit Warmenhuizen op het True Potato Seed (TPS)-ras Oliver kwekersrecht verkregen. De vraag die daarbij om de hoek komt kijken is: op welke wijze is het kwekersrechtprotocol aangepast voor dit TPSras?

(meer…)

10 ton extra binnen vijf jaar met precisietechniek en teeltoptimalisatie

Voor akkerbouwers die precisielandbouwtechnieken optimaal willen benutten en daarmee meer rendement van een gewas als aardappelen willen behalen, heeft het bedrijf Van Iperen uit Westmaas het TT-concept ontwikkeld.

(meer…)

“Een aaltjesveilige keuze moet voorop staan”

Geholpen door de vergroeningseisen in het GLB en de vele aandacht voor de bodem, doen leveranciers van groenbemesters goede zaken.

(meer…)

Precisielandbouw vraagt nog steeds gewascontrole

Van een afstand ziet het aardappelperceel van PotatoEurope in Emmeloord er mooi uit. De frisgroene plantjes komen eind mei snel boven.

(meer…)

Tijdig toedienen 1,4SIGHT: meer kiemrust, lagere dosering

Afgelopen bewaarseizoen zijn er weer telers bijgekomen die het vorig jaar in Nederland toegelaten kiemremmingsmiddel 1,4SIGHT van BASF voor het eerst hebben toegepast in hun ingeschuurd product. Dit zowel in tafel-, frites- als chipsaardappelen.

(meer…)

Ambitieuze lobby voor Nederlandse editie WPC 2021 vol Potatobility

Potatobility. Dat is de toekomstgerichte, allesomvattende krachtterm waarmee een ambitieus projectteam het elfde World Potato Congress (WPC) over vier jaar naar het Nederlandse Emmeloord wil halen. Het speciaal hiervoor geschreven bidbook met gelijkluidende titel is al gereed en opgestuurd naar de WPC-organisatie in Canada.

(meer…)

Zwitserland hoopt op gemiddeld oogstjaar

Zwitserland heeft twee jaren moeilijke groeiseizoenen achter de rug, met extra veel import van poot- en consumptieaardappelen.

(meer…)

Spannende jaarwisseling

Den Haag – In de voorbije maand zijn, voor wie de aardappelmarkt nauwgezet volgt, een veelheid aan berichten voorbijgekomen, zowel van dichtbij als van verder weg.

(meer…)

25 jaar PCA: Precisielandbouw is de toekomst

Onlangs vierde het Vlaamse Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) uit Kruishoutem zijn 25-jarig bestaan. In een feestelijke bijeenkomst voor relaties op de onderzoekslocatie, blikten voorzitter Alexander Vercamer en directeur Bruno Gobin terug op een kwart eeuw aardappelonderzoek in Vlaanderen.

(meer…)

Hasselback aardappel

Wie één dag per week geen vlees eet en daarmee bewust met dierenwelzijn en de verdeling van voedsel in de wereld wil omgaan, mag zich met recht een flexitariër noemen.

(meer…)

Pieperpraat

On-recht

De blik is fantastisch, zeker nu de planten zich uit de grond een weg naar boven spurten, de eindeloze rijen vrijwel identieke planten op exact dezelfde afstand van elkaar.

(meer…)

Bekijk onze agenda voor komende evenementen

Klik hier