Inspirerend keerpunt

Heeft u ook zo genoten van het interview van Wilfried de Jong met koning Willem Alexander

(meer…)

Dirk Putteman: “De aardappel is en blijft voor ons key”

Hoewel het wereldwijd allianties sluit en bedrijven overneemt, koestert Belchim het feit dat zij een relatief kleine speler is.

(meer…)

Groene chemie is de verantwoordelijkheid van hele keten

Groene chemie heeft niet te klagen over aandacht. Het algemene beeld is dat het meer toegepast moet worden. De overheid neemt zelf deel in de Green Deal Groene Gewasbescherming waarin ze afspraken met diverse partijen heeft gemaakt.

(meer…)

Europatat benadrukt belang gezonde Europese aardappelhandel

Met de provocerende slogan “Making the European Potato Trade great again! (it’s gonna be huge, it’s gonna be great, it’s true!)” wil Europatat het belang van een gezonde Europese handel op het congres, dat op 16 juni in Antwerpen plaatsvindt, op onconventionele wijze kracht bijzetten.

(meer…)

Landbouwonderzoek zoek

Een tijdje geleden was ik aanwezig bij een VNO NCW-lezing met Robbert Dijkgraaf, de Nederlandse directeur van het prestigieuze Princeton onderzoeksinstituut (IAS) in de VS. Het ging onder andere over het belang van onderzoek om de innovatie te bevorderen.

(meer…)

Bejo verkrijgt kwekersrecht voor TPS-ras Oliver

Op 16 april jongstleden heeft het familiebedrijf Bejo zaden BV uit Warmenhuizen kwekersrecht verkregen voor het True Potato Seed (TPS)-ras Oliver.

(meer…)

Flevostar Potato bereikt landelijke dekking in de teelt

Bij de officiële opening van Flevostart Potato te Dronten in augustus 2016, meldde directeur William Verhage dat hij een relatie met een groep telers in heel Nederland wil opbouwen.

(meer…)

Voorkom temperatuurverschillen in het product

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist kennis en ervaring. Gelukkig hebben we in Nederland hiervoor experts paraat.

(meer…)

Kennisplatform PotatoEurope krijgt vorm

Op 13 en 14 september aanstaande vindt in World Potato City Emmeloord weer de Nederlandse aflevering van PotatoEurope plaats. Voor de naar verwachting 15.000 bezoekers uit binnenen buitenland die hier naartoe zullen komen, zal er weer veel nieuws te ontdekken zijn en ze zullen hun honger naar kennis volop kunnen stillen.

(meer…)

Lamb Weston / Meijer neemt aardappeldivisie Oerlemans Foods over

Lamb Weston / Meijer uit Kruiningen verkeert in een afrondende fase om de aardappeldivisie van Oerlemans Foods, in Broekhuizenvorst, over te nemen.

(meer…)

Haagse Aardappelzaken

De scheiding

Op het Binnenhof wordt nog altijd druk coalitieonderhandelingen gevoerd. Dat betekent ook dat politiek gevoelige onderwerpen niet in de Tweede Kamer aan de orde komen totdat er een nieuw kabinet is.

(meer…)

Aardappeltelers vergelijken wieluitrusting pootcombinaties in eigen praktijkproef

Begin april vormden twee akkers vlak bij Dirksland het toneel van een bijzondere praktijkproef met moderne pootcombinaties.

(meer…)

Getrokken AVR Ceres 450 baart opzien met ingenieus onderstel

Het meest ingenieuze aan de nieuwe AVR Ceres 450 pootmachine is de constructie van de stuurwielbevestiging. Het heeft de nodige hoofdbrekens gekost om dit te optimaliseren, verklapt verkoopmanager Jos den Boer op de Zeeuwse akker.

(meer…)

McDonald’s France legt oplossingen voor agro-ecologie eerst bij telers neer

Agro-ecologisch, oftewel duurzaam boeren is inmiddels een begrip bij McDonald’s France. Dat wil de fastfoodketen ook graag wereldkundig maken. De onlangs gehouden consumentenbeurs Salon International Agriculture (SIA) in Parijs is daarvoor een uitgelezen moment.

(meer…)

De aardappel in Vietnam: van schaarse groente naar dagelijkse kost?

Vietnam teelt, in vergelijking met buurlanden die eveneens goede omstandigheden voor de teelt hebben, relatief weinig aardappelen. De consumptie per hoofd van de bevolking is eveneens laag.

(meer…)

Vlot pootwerk, vertraagde groeistart

Den Haag – Het pootwerk van aardappelen voor de hoofdoogst is in de voorbije maand vrijwel overal in Nederland in een overwegend rap tempo verlopen.

(meer…)

AD-friettest in teken van beleving

Gedreven kun je de winnende ondernemers van de AD-friettest bij het Swolsch Friethuys op de markt van deze Hanzestad zeker noemen.

(meer…)

Jan Tuinstra koninklijk onderscheiden

Op woensdagavond 19 april werd aardappelhandelaar Jan Tuinstra uit Herkingen onderscheiden als Lid in de orde van Oranje-Nassau.

(meer…)

Geglaceerde asperges en radijs met kasteelaardappeltjes

Het mooier wordende weer zien we graag ook terug op het bord.

(meer…)

Pieperpraat

Een oogje in het zeil houden

De teelt van aardappelen vraagt veel aandacht, voortdurend controleren is essentieel. Zeker in een nieuw teeltgebied waarbij allerlei aspecten onbekend zijn is het zaak om voortdurend alert te zijn en niet te verslappen.

Een oogje in het zeil houden

De teelt van aardappelen vraagt veel aandacht, voortdurend controleren is essentieel. Zeker in een nieuw teeltgebied waarbij allerlei aspecten onbekend zijn is het zaak om voortdurend alert te zijn en niet te verslappen. Een goede vriend van me uit Canada, Craig, was gevraagd om in een gebied waar nooit aardappelen werden geteeld een productieveld te gaan opzetten en begeleiden.

De Globepoter

 

Het volledige artikel lezen? Klik  hier  voor een abonnement op Aardappelwereld magazine!

Bekijk onze agenda voor komende evenementen

Klik hier