Rassenpresentaties 2017

Klik hier om het schema van de Internationale Rassenpresentaties te downloaden.

De blik van boven

Daags voor PotatoEurope zag het evenement er vanaf de Emmeloordse poldertoren prachtig en zonnig uit. Een dag later kon de beurs echter niet doorgaan vanwege de eerste hevige herfststorm van 2017. In allerijl creëerden enkele bedrijven een eigen beurs op hun vestigingen in World Potato City Emmeloord en omgeving. Gelukkig opende PotatoEurope op donderdag alsnog haar poorten.

(meer…)

Solynta: “op z’n vroegst zullen we in 2021 ons eerste commerciële, nog niet-resistente, ras presenteren”

Dat veredelingsbedrijf Solynta aan een totaal nieuwe veredelingsmethode werkt, aardappelvermeerdering met zaad, is inmiddels ruimschoots bekend in Nederland en tot ver daarbuiten. Onlangs haalde deze bijzondere kweker nog een keer volop de krantenkoppen. Dit na een persmeeting in Wageningen waarbij het vol trots de allereerste phytopthoraresistente F1-hybride kruising presenteerde.

(meer…)

Moleculair of hybride?

Nieuwe aardappelrassen krijgen bescherming door Kwekersrecht. Deze zijn vervolgens te gebruiken voor het kweken van nieuwe rassen. Onder het octrooirecht is dat echter verboden. In Europa is dit jaar de strijd beslist: er komen (kort gezegd) geen nieuwe octrooien meer op nieuwe rassen. Het opensourcesysteem van continue verbetering van het sortiment blijft wel gehandhaafd.

(meer…)

Brancheorganisaties en ondernemingen richten Holland Innovative Potato op

De ondernemingen Avebe, Aviko, Farm Frites, McCain, Lamb Weston Meijer, PepsiCo, Bejo, HZPC, Meijer en Solynta en de brancheorganisaties NAO en VAVI hebben onlangs de vereniging Holland Innovative Potato (HIP) opgericht. Het doel van HIP is om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan economische en maatschappelijke doelen.

(meer…)

Veredelen kost tijd, de wereld heeft haast

Eind september was ik in Brussel op een EU-conferentie georganiseerd vanuit de Europese Commissie over moderne biotechnologie en in het bijzonder over het wel of niet mogen toepassen hiervan in de land- en tuinbouw. Het gaat dan wat mij betreft over de technieken die met soorteigen genen werken zoals CRISPR-cas9-methodes.

(meer…)

Nieuwe rooier voor kostenbewuste landbouwer

Op de komende Agritechnica presenteert AVR uit het Belgische Roeselare een nieuwe tweerijige getrokken bunkerrooier, de AVR Spirit 5200. Het gaat hier om een eenvoudige, efficiënte rooier voor de kostenbewuste landbouwer, aldus de machinefabrikant.

(meer…)

Breng voor het inschuren problemen in kaart

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland.

(meer…)

Haagse Aardappelzaken

De sprong en de stap

Op de derde dinsdag van september werd zoals gebruikelijk de Rijksbegroting voor het komende jaar bekendgemaakt. Met een demissionair kabinet moet je altijd maar afwachten wat er van deze begroting overblijft als het nieuwe kabinet is aangetreden. Niet voor niets zijn de traditionele Algemene Beschouwingen, waarbij de Tweede Kamer met het kabinet in debatteert over de begroting, niet doorgegaan.

(meer…)

Eerste landelijke aardappelnotering binnenkort van start

PotatoNL. Zo heet de eerste landelijke Nederlandse aardappelnotering waarover onlangs overeenkomst is bereikt door de regionale beurscommissies in den lande. Alle betrokken partijen gaven hierover op woensdag 13 september jongstleden tijdens een persbijeenkomst te Emmeloord uitleg.

(meer…)

CGO-onderzoek noodzakelijk om een nieuw ras te kunnen verhandelen

Voordat de Raad voor Plantenrassen een aardappelras op de Nationale rassenlijst toelaat, moet er heel wat gebeuren. Het krijgt pas kwekersrecht als vastgesteld is dat het ras onderscheidbaar, uniform en stabiel is, dat is het DUSonderzoek. Tevens vindt twee jaar lang het Cultuur- en Gebruikswaarde Onderzoek (CGO) plaats om een ras te kunnen verhandelen.

(meer…)

Bijpraten met vakgenoten op een modderig PotatoEurope 2017

Voor wie er op tijd kon zijn en de laarzen had meegebracht, begon donderdag 14 september nog met een zonnige rooidemonstratie. Een hele opluchting voor alle betrokkenen, na de storm van de dag ervoor, die ervoor zorgde dat dag één moest worden afgelast.

(meer…)

“Het barst hier van de IT-technologie”

PotatoEurope te Emmeloord stond half september niet alleen in het teken van slecht weer. Zowel op de eerste afgelaste beursdag als de tweede, die wel doorging, was er volop aandacht voor het onderwerp precisielandbouw in de aardappelsector.

(meer…)

Veel aandacht voor brexit tijdens British Potato evenement

Op 22 en 23 november aanstaande komt de Britse aardappelsector weer bijeen in het Engelse Harrogate tijdens het British Potato evenement. Deze tweejaarlijks ontmoetingsplaats, met en voor de Britse aardappelsector, trekt iedere navolgende editie zowel meer standhouders als lokale en internationale bezoekers.

(meer…)

Geduld of aanmodderen?

Den Haag – Nee de titel is geen verwijzing naar het voorbije PotatoEurope 2017. Waar het wel op duidt zijn de vele aardappeltelers in Nederland, vooral in de kustregio’s, die eind september voor een groot dilemma staan: moeten we nog meer geduld bewaren en wachten met rooien tot het land echt goed begaanbaar is, of alvast beginnen en daarmee wat aanmodderen voor lief nemen?

(meer…)

‘Power to the Pieper’ organiseerde Wereldpieperweek

Om het internationale karakter van de pieper te vieren, organiseerde de aardappelpromotiecampagne ‘Power to the Pieper’ van 2 tot en met 7 oktober een ‘Wereldpieperweek’. Volgens de organisatie is de aardappel “veel wereldser dan wij in Nederland soms denken”, geeft ze in een persbericht aan.

(meer…)

Ook Aldi en Schaap-Holland ondertekenen bio-convenant

In navolging van 25 andere biologische ketenpartners ondertekenden Aldi-inkoper Dirk-Willem Blijleven en directeur foodservice en retail André Adamse van Schaap-Holland op PotatoEurope ook het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’.

(meer…)

Boffertjes!

Fijn, een kast vol keukenhulpjes en speciale potten en pannen, maar wanneer gebruik je ze eens?

(meer…)

Pieperpraat

Beurzen

Het meedoen aan beurzen is over het algemeen een erg dure aangelegenheid en wordt daarom nauwgezet afgewogen per evenement. Ondanks uitzonderlijke prijzen per vierkante meter voor de stand, pakten we het serieus aan op een grote landbouwbeurs in Zuid- Amerika, deze markt leek het waard om flink op te investeren.

(meer…)

Bekijk onze agenda voor komende evenementen

Klik hier