Tradities

De aardappelsector kent veel tradities. Een ervan is de jaarlijkse verkiezing van de Aardappelkoningin in het Duitse Rijnland. Ieder jaar wordt een Duitse schone geëerd en als ambassadeur van de aardappel geïnstalleerd.

(meer…)

“Een duurzame aardappelsector vergt een stabiel EU-beleid”

Albert Schirring is global crop manager Aardappelen Groenten en Fruit (AGF) bij gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Bayer AG en is werkzaam op het Duitse hoofdkantoor te Monheim. Voor zijn werk reist hij de wereld over en volgt hij ontwikkelingen in de internationale aardappelsector op de voet. Onderweg in de bossen bij Doorwerth uit de gewasbeschermingsspecialist zijn zorgen over de positie van de aardappelsector nu de introductie van middelen in Europa stokt. “Er staat veel op het spel.

(meer…)

Meer aardappelen met minder financiering

Succesvolle exploitatie en doorontwikkeling van een toekomstgericht boerenbedrijf is een uitdaging. Schaalvergroting is een vaak genoemde optie om continuïteit van het bedrijf verder te waarborgen, welke gemiddeld genomen door mij wordt onderschreven.

(meer…)

Biologische tafelaardappelsector stapt over op robuuste rassen

Op 8 augustus jongstleden hebben 25 biologische ketenpartners het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’ ondertekend.

(meer…)

Een rekening voor afgeleverde aardappelen

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), de naam zegt het al, ambieert DE aardappelorganisatie van Nederland te zijn. Toch is dat richting de toekomst geen vanzelfsprekendheid. Zeker voor een belangenvereniging is het bestaansrecht afhankelijk van wat de leden eraan (denken te) hebben.

(meer…)

Sencrop weerstation nu in Nederland leverbaar

Tijdens Potato Europe in Emmeloord introduceert de Franse onderneming Sencrop uit Lille een nieuwe innovatie, een online weerstation, in Nederland. Op de laatstgehouden mechanisatiebeurs SIMA te Parijs in 2016 is dit meetapparaat voor akkerbouwers onderscheiden met een innovatie-award.

(meer…)

Landbouwhappening op Werktuigendagen Oudenaarde

Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2017 vindt in het Belgische Oudenaarde de 33e editie van de Werktuigendagen voor de landbouw plaats.

(meer…)

Bosche KSW meet snel het zetmeelgehalte

Het Duitse bedrijf Bosche uit Damme heeft onlangs een meetinstrument op de markt gebracht dat snel het zetmeelgehalte van aardappelen kan bepalen.

(meer…)

Seizoen met kleine bewaarverliezen

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. Gelukkig zijn in Nederland experts te raadplegen die hier verstand van hebben. In deze column delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips.

(meer…)

Haagse Aardappelzaken

Afscheid

Ergens in een trappenhuis op het ministerie van Economische Zaken hangen de portretten van de staatssecretarissen en ministers van Landbouw van de afgelopen decennia.

(meer…)

Aardappelmarkt Litouwen onder druk

Tijdens de Russische bezetting was Litouwen met een aardappelareaal van bijna 140.000 hectare een belangrijke aardappelschuur van de Sovjet-Unie. Na het lidmaatschap van de EU in 2004 daalde het areaal gestaag naar 13.965 hectare vandaag de dag.

(meer…)

Looftrekker en wortelsnijder samengebracht in doordacht totaalconcept

Het feit dat de twee Friese broers Wilco en Piet Regnerus van REMA uit Ferwert dit jaar een geavanceerde looftrekker/wortelsnijder-combinatie hebben ontwikkeld roept in eerste instantie vooral een waaromvraag op.

(meer…)

Distrivers gaat voor aardappelen met meer smaak en gezonde inhoudsstoffen

Tafelaardappelteler Arnold van Woerkom uit Bant werkt al bijna 20 jaar aan de kwaliteitsverbetering van de grond op de percelen van zijn akkerbouwbedrijf. Daar plukt hij inmiddels ook de vruchten van, door aardappelen af te leveren die meer inhoudsstoffen en smaak hebben dan gemiddeld.

(meer…)

Minder blootstelling aan endotoxines met betere naspoeltechniek

Mensen die werkzaam zijn in de agrofoodsector, zoals de aardappelverwerkende of -sorteerbedrijven, kunnen te maken krijgen met gezondheidsklachten wanneer ze in aanraking komen met endotoxines. Het is een onderwerp waaraan we al eerder aandacht hebben besteed in Aardappelwereld magazine, met vooral nadruk op de oorzaak van de problematiek.

(meer…)

Grimme zet stappen vooruit in bodem- en aardappelvriendelijke mechanisatie

Machinefabrikant Grimme uit het Duitse Damme gaf onlangs een voorbeschouwing van noviteiten die op de aanstaande mechanisatiebeurs Agritechnica in de schijnwerpers zullen staan.

(meer…)

Innovatieve bodemanalyses brengen data sneller en dichter bij de boer

Onlangs introduceerden het agrolaboratorium HLB te Dronten en bodemtechnologie-ontwikkelaar SoilCares uit Wageningen twee nieuwe innovatieve manieren van bodemonderzoek die de boer, en dus ook de aardappelteler, meer betrekken bij de bodemanalyse.

(meer…)

Weuthen Kartoffeltag: “Fabrieken moeten de kar trekken”

“De aardappelmarkt drijft op stemming”, vertelt Weuthen-directeur Ferdi Buffen tijdens de jaarlijkse Weuthen Kartoffeltag, de altijd drukbezochte opening van het Europese aardappelhandelsjaar. ”Vorig jaar was de stemming goed, maar dit jaar is er een depressievere stemming.

(meer…)

Zeepbeleffect verwacht in aardappelmarkt

Den Haag/Schwalmtal – In de laatste weken van augustus valt in heel Europa voldoende regen om de groeiachterstand die de aardappelen in diverse regio’s in binnen- en buitenland hebben, veelal in rap tempo in te halen.

(meer…)

Oudste groenteboer van Ameland neemt eerste Wâldgieltsjes in ontvangst

Woensdag 19 juli heeft Tiemen Kuipers van AardappelgroothandelGreydanus uit Heerenveen een poging gewaagd om de eerste oogst van Wâldgieltsjes-aardappelen met het streekkeurmerk Wâldpyk al wadlopend naar het wadden-eiland Ameland te brengen.

(meer…)

Marc Van Herreweghe nieuwe CEO van de Mydibel Groep

Onlangs heeft de Belgische aardappelverwerker Mydibel uit Moeskroen het managementteam versterkt met de aanstelling van Marc Van Herreweghe als CEO van de onderneming. Dit is volgens de huidige leiding gedaan om ondersteuning te krijgen in zowel de nationale als internationale groeiambities van Mydibel.

(meer…)

Bekijk onze agenda voor komende evenementen

Klik hier