Ingezonden Brief: Ethyleen heeft niks te maken met het Aardappelzetmeeldiefje

Wij lazen uw artikel “Aardappelzetmeeldiefje veroorzaker van opkomst problemen en kwaliteitsverlies in de verwerking” in uw magazine Aardappelwereld van juli 2018.

Wij lazen uw artikel “Aardappelzetmeeldiefje veroorzaker van opkomst problemen en kwaliteitsverlies in de verwerking” in uw magazine Aardappelwereld van juli 2018. Het artikel geeft een interessante analyse van de nieuw ontdekte ziekte door een team van Nederlandse wetenschappers, en laat zien dat er over de oorzaken van deze ziekte eigenlijk nog praktisch niks bekend is. De onderzoekers noemen alleen de hoge bewaartemperaturen als belangrijkste factor. En ze schrijven dat de behandeling met ethyleen of CIPC feitelijk niet de oorzaak is.

 

Tot zover begrijp ik het. Maar Restrain was met stomheid geslagen dat in de laatste alinea’s toch gesteld wordt dat wellicht onderzocht zou moeten worden of ethyleenbehandeling de mate van symptoomontwikkeling van de zetmeelonttrekking zou kunnen beïnvloeden.

 

Zonder enige basis te geven, wordt hier door de onderzoekers van de ene naar de andere conclusie gesprongen. Er wordt in het luchtledige over effecten gespeculeerd, en een verband gesuggereerd dat er in werkelijkheid helemaal niet is. Ethyleen wordt al vele jaren in de hele wereld succesvol ingezet als kiemremmer in de aardappelbewaring. Ethyleen is een natuurlijk product dat geen schade of rotting veroorzaakt, en ook geen enkele invloed heeft op aardappelziektes. Dit is in de loop der jaren door vele studies, onderzoeken enz. in binnen- en buitenland meermaals eenduidig vastgesteld. Ethyleenbehandelingen doen niets meer of minder dan de natuurlijke kieming afremmen. Het aardappelzetmeeldiefje kan tientallen verschillende oorzaken of versterkers hebben, maar zoals de onderzoekers zelf stellen, ethyleen hoort daar niet bij. Het is onverantwoord, en ook onwetenschappelijk, om dan maar andere suggesties te doen uit het niets. Dat zouden de leden van dit onderzoeksteam ook moeten weten.

 

Dirk Garos, directeur Restrain Company Ltd., leverancier van ethyleenoplossingen in de aardappelbewaring