Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Gentse waterzooi

augustus 2019


Gentse waterzooi of Vlaamse waterzooi. Ogenschijnlijk hetzelfde, maar dat is het niet. Een waterzooi is een Belgische soep of ‘stoverij’. Daar waar de Vlaamse waterzooi rijkelijk is gevuld met ‘groentjes’ en vis, zit de Gentse variant boordevol kip.


Hoofdgerecht, 4 personen. Bereidingstijd ca. 35 minuten.

  • 5 bospeen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 4 groentebouillontabletten
  • 500 gram kippendijfilet
  • 1 prei
  • 5 middelgrote aardappelen
  • 25 gram boter
  • 3 dl room
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels gehakte bieslook

Snijd 2 bospeen in plakjes. Snijd 2 stengels bleekselderij in grove stukken. Pel de ui en snijd deze in vieren. Breng de gesneden bospeen, bleekselderij en ui in 2 liter water aan de kook. Voeg de bouillontabletten en kippendijfilets toe en houd op een heel laag vuur tegen het kookpunt. Pocheer de kip zo tegen de kook aan in 30 minuten.
Schil intussen de rest van de bleekselderij goed en snijd in stukken van 8 cm. Maak ook de rest van de wortel en de prei schoon en snijd ze in stukken van 8 cm. Snijd de groenten in de lengte julienne (in hele dunne lange reepjes). Was de aardappelen en snijd iedere aardappel in 6 of 8 stukken. Verhit de boter in een grote braadpan. Voeg de groenten toe. Laat afgedekt 10 minuten stoven op een laag vuur. Schep regelmatig om. Neem de kip uit de bouillon. Giet de bouillon door een zeef (pocheergroenten mag je weg doen). Voeg kip en bouillon toe aan de braadpan. Doe er 2½ dl room bij. Breng goed op smaak met zout en peper. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Splits de eieren. Klop de eidooiers los met de rest van de room (dit noem je een liaison). Neem de braadpan van het vuur. Roer van het vuur de liaison door de Gentse waterzooi. Strooi er de gehakte bieslook over en zet op tafel.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO