Een wereld vol aardappelen

We denken weleens dat aardappelen horen bij het Hollands erfgoed. Dat de AGV, aardappelen, groenten en vlees, typisch Nederlands zijn.

We denken weleens dat aardappelen horen bij het Hollands erfgoed. Dat de AGV, aardappelen, groenten en vlees, typisch Nederlands zijn. Na een kort onderzoek aan de ontbijttafel op mijn vakantie-adres in Nieuw Zeeland weet ik beter. In de Backpackers heb ik de jongen uit Duitsland gisteravond nog zelfgekookte aardappelen op zijn bord zien scheppen. Ook het Deense koppel schilt regelmatig zelf een aardappeltje en eet zelfs af en toe een stamppot. Stamppot is natuurlijk niks anders dan aardappelpuree met de groenten erdoor. Maar de Engelsman die me verzekert dat hij regelmatig zijn aardappelen schilt en ‘mashed potatoes’ eet vindt aardappelgroentestamp meer iets voor kinderen. De Nieuw-Zeelanders zelf, eten de aardappel net als de Europeanen, als gekookte aardappel en puree. Weliswaar bij hun Nieuw Zeelandse lamsbout en steak. En ze wezen me op een hun favoriet, stuffed sausage, een overlangs opengesneden saucijs die gevuld wordt met aardappelpuree met daarover heen kaas. Dat gaat even de oven in. Je koopt ze kant-en-klaar bij de supermarkt. Tja ‘s lands wijs, ‘s lands eer.

Yneke Kootstra

 

Het volledige artikel lezen? Klik hier voor een abonnement op Aardappelwereld magazine!