Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Labskaus

november 2019


Labskaus is zeemanskost van de Noorder- en Zuiderzee en wordt nu nog gegeten in Noord-Duitsland, Denemarken en delen van Scandinavië. Bij een lange zeereis moesten ingrediënten ook langer houdbaar zijn. Met aardappelen, uien, gepekeld vlees en ingemaakte haring kom je dan al een heel eind.


Hoofdgerecht 4 pers. Bereidingstijd ca. 25 minuten (excl. 2½ uur kooktijd)

  • 2 uien
  • 5 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • 400 gram zoutvlees/gepekeld rundvlees
  • 500 gram kruimige aardappelen
  • boter om in te bakken
  • 400 gram geraspte rode biet (of blokjes)
  • scheutje witte wijnazijn
  • 4 eieren
  • 4 haringfilets op zuur
  • 4 augurken (zoet-zuur)

Pel 1 ui. Steek er de kruidnagel in. Breng met laurier en het zoute/gepekelde vlees aan de kook en kook 2 uur. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Haal na 2 uur het vlees uit de pan, snijd klein. Neem met een schuimspaan de ui en kruidnagel uit de pan. Doe vlees met aardappelstukken terug in de pan en kook nog 20 minuten.
Pel en snipper de tweede ui. Verhit in een andere grote kookpan wat boter. Fruit de gesnipperde ui zachtjes in de boter glazig. Voeg rode biet toe en warm goed door.
Giet aardappelen en vlees door een zeef of fijn vergiet en vang hierbij het kooknat op. Voeg aardappelen en vlees toe aan de gefruite ui en stamp goed door. Voeg zoveel van het kooknat toe dat je een stevige stamppot krijgt. Breng op smaak met peper en azijn en eventueel nog wat zout.
Verhit wat boter in een koekenpan. Bak 4 spiegeleitjes. Serveer de labskaus op grote borden met een spiegelei, een augurk en een haringfilet.

Tip: Neem eventueel cornedbeef in plaats van gepekeld vlees. Deze fruit je dan mee met de ui en rode biet. De hele ui met kruidnagel kook je dan maar 20 minuten.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO