Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Culinair circulair: aardappel-aufstrich

september 2019


Met een paar eenvoudige principes kunnen we onze ‘foodprint’ absoluut beperken. Doe bewust boodschappen (op de fiets!), kies voor producten van om de hoek, liefst uit het seizoen, hergebruik wat je over hebt of maak het in.


Smeersel, 4 personen. Bereidingstijd ca. 45 minuten.

  • 250 gram vetspek in blokjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 gram gekookte zeer kruimige aardappelen (restje)
  • 1 theelepel gedroogde marjoraan
  • 1 klein scheutje witte wijn azijn (naar smaak)
  • vers gemalen zwarte peper

Verdeel de blokjes vetspek over de bodem van een kookpan met dikke bodem. Voeg 1 dl water toe. Breng aan de kook en laat het water verdampen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Laat de spekjes daarna in ongeveer 30-45 minuten onder regelmatig roeren heel zachtjes bruin kleuren (tot kaantjes). Schep de kaantjes met een schuimspaan uit het vet en laat op de schuimspaan al goed uitlekken boven het vet. Doe over op een bord met keukenpapier. Laat het vet goed afkoelen en giet als het nog wel vloeibaar is maar niet meer heet over in een kom. Laat hierbij het bezinksel achter in de pan. Houd de kaantjes en vet op kamertemperatuur.
Verhit intussen de zonnebloemolie in een pan. Pers er de knoflook bovenuit en laat heel zachtjes fruiten (mag niet kleuren).
Neem de pan van het vuur. Pureer de gekookte aardappelen fijn (met een pureeknijper) en schep het met het vet en de kaantjes door de knoflook. Voeg marjoraan toe en breng op smaak met azijn, zout en peper.
Vul een weckpotje af met de aufstrich en zet zeker 2 uur in de koeling alvorens te serveren. Haal 15 minuten van te voren uit de koeling en serveer met broodstengels of goed gevuld noten-pittenbrood uit je eigen broodbakmachine, gesneden rauwkost en verse kruiden.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO