Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Easy peasy potato skewers

juli 2020


Op vakantie, in de achtertuin, aan de singel of de plas….. buiten koken is hot! Daar speelt de markt slim op in met allerlei fancy maar ook dure outdoor-cooking apparaten en handigheidjes. Wil je ‘oer’, dan kom je met een bloempot en metalen prikkers ook een heel eind.


Bijgerecht, 4 personen. Bereidingstijd ca. 10 minuten.

• 12 grote kriel-, of klein maatje aardappelen
• 2 eetlepels olijfolie om mee te bakken (traditional)
• 1½ eetlepel strooikaas
• 1 theelepel knoflookpoeder
• 1 theelepel paprikapoeder
• zout, peper
• 2 eetlepels fijngehakte bieslook
• extra nodig: 6 metalen lange prikkers, terracotta bloempot, uitklapbaar stoommandje, houtskool­(briketten), aanmaakblokjes

Zet de terracotta bloempot op 3 bakstenen. Klap het stoommandje onderin uit als kolenhouder (zonder kan ook, wordt wel de pot erg heet). Verhit een kleine hoeveelheid kooltjes met de aanmaakblokjes. Dit gaat het snelst in een brikettenstarter en doe ze na 15-20 minuten over in de bloempot.
Halveer de aardappelen. Doe ze in een magnetronschaal met 1 eetlepel water. Dek af met plastic folie en gaar in de magnetron 3 minuten op vol vermogen, zodat ze iets zachter zijn. Halverwege 1 x omscheppen. Laat 2 minuten nagaren. Doe ze in een kom met de olie, strooikaas, knoflook- en paprikapoeder en flink zout en peper. Hussel goed om.
Maak telkens een rijtje van 4 aardappelhelften met het snijvlak naar beneden en steek er in 1 x de prikker door.
Leg de spiesen op de bloempotrand en rooster de skewers in hooguit 10 minuten gaar en krokant. Goed er bijblijven, want het kan ineens hard gaan.
Bestrooi ze met de peterselie. Lekker met een dip.

Let op! Je loopt altijd het risico dat de bloempot barst. Bindt er voor de zekerheid een ijzerdraad omheen.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO