Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Drentse Veenstekersschotel met raasdonders

november 2020


In deze Drentse winterschotel vervangen we de ‘brune bonen’ door raasdonders, ofwel kapucijners. Niet alleen omdat dat lekker klinkt, maar ook omdat deze soms wat vergeten peulvrucht een stoer hard binkie is op je bord met een heerlijke bite.


Hoofdgerecht, 4 personen. Bereidingstijd ca. 25 minuten (excl. wellen en kooktijd)

• 250 gram gedroogde witte bonen
• 250 gram gedroogde kapu­cijners
• 2 uien
• 250 gram gerookt spek aan één stuk
• 1 flinke eetlepel boter
• 2 tuinkruidenbouillontabletten
• 3 stengels bleekselderij
• 700 gram vastkokende aardappel
• ½ dl room
• 2 eetlepels appelstroop
• 10 takjes bladselderij

Witte bonen en kapucijners goed onder water zetten en 1 nacht laten wellen.
Pel en snipper de uien. Snijd de spek in reepjes. Smelt de boter in de pan. Fruit de ui zachtjes 2 minuten. Voeg de spek toe en bak zachtjes 3 minuten mee.
Laat de gewelde peulvruchten uitlekken. Voeg ze met 1 liter water en de bouillontabletten toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 30 minuten onder regelmatig roeren koken.
Was intussen de bleekselderij en snijd in boogjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Voeg ze na 30 minuten toe aan de pan en laat nog eens een half uurtje koken. Giet het kookvocht af en vang dit op in een steelpan. Laat tot de helft inkoken. Voeg de room en appelstroop toe. Doe terug bij de groenten in de pan. Hak de selderij grof en schep er door. Breng eventueel nog op smaak met zout en (grof gemalen) peper.

Tip: Heerlijk met geraspte komijnekaas. Schep deze gelijk met de bladselderij er door en laat goed uitsmelten.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO