Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Gehaktbrood met herfstgroenten

oktober 2020


Dikke trui, verwarming aan, wind om het huis en regen op je kop. Het is weer helemaal herfst! En daar horen heerlijke herfstgroenten bij. Pompoen is zo’n kanjer. Dus geniet er van, zolang die er is!


Hoofdgerecht, 4 personen. Bereidingstijd ca. 30 minuten (excl. 35 minuten oventijd).

• ½ pompoen (ca. 600 gram)
• 3 sjalotjes
• 1 eetlepel boter + boter voor invetten
• 1 theelepel gemberpoeder
• 20 gewelde abrikozen
• 500 gram mager runder­gehakt
• 1 ei
• 1 potje abrikozenjam (waarvan 4 eetlepels nodig)
• 100 gram gemengde noten
• 500 gram aardappel
• 1 theelepel karwijzaad
• Extra nodig: brood- of cakebakvorm, bakpapier

Warm de oven voor op 180°C.
Schil de pompoen, verwijder zaadlijsten en snijd vruchtvlees in blokjes. Pel de sjalot en snipper fijn. Verhit boter in een koeken­pan. Fruit de ui zachtjes 2 minuten. Voeg pompoen
blokjes en gemberpoeder toe en fruit 3 minuten mee. Snijd de abrikozen in stukjes en schep erdoor. Breng goed op smaak met zout en peper. Doe het gehakt in een kom. Meng er het ei door. Schep de gefruite groenten door het gehakt en breng nog eens goed op smaak met zout en peper.
Zet het potje jam in een steelpan met kokend water. Verwarm tot de jam vloeibaar is. Vet de vorm in met boter. Doe een stukje bakpapier op de bodem. Doe 4 eetlepels jam in de vorm. Strooi er de noten op. Schep er de helft van het gehaktmengsel op en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Schil de aardappelen. Rasp ze grof. Doe aardappelrasp op het gehakt. Strooi er de karwijzaad over en bestrooi nog iets met zout. Verdeel er de rest van het gehakt over en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
Bak het gehaktbrood in 35-45 minuten. Laat ‘m niet te donker worden.

Tip: Wil je rauw gehakt voorproeven of deze goed op smaak is? Gaar dan een klein beetje kort in de magnetron.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO