Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Let op, grotere kiemlust verwacht

oktober 2020


Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze column delen vier deskundige bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips. Dit keer een bijdrage van Anton van der Velde, werkzaam in de regio West-Brabant.

“Ik weet niet of er telers zijn die de temperatuur van de ruggen half september hebben gemeten, maar bij een eigen meting gaf de temperatuur van de bovenste knollen in de rug ruim 25 graden Celsius aan. Daar schrok ik niet alleen van, maar zeker te weten ook de aardappelen die in deze warme ruggen zaten. Het is bekend dat dergelijke hoge temperaturen in de slotfase van de teelt de kiemrust in de knollen behoorlijk wakker schudden. Ik verwacht dan ook dat relatief kort na het inschuren in veel partijen al de eerste kiempjes op de knollen zichtbaar zullen zijn. Het maakt wel uit of de partij daarbij vooraf een veldbehandeling met MH heeft gekregen of niet. En ook onder welke omstandigheden die is uitgevoerd. In de periode van 16 tot 20 juli heb ik voor klanten een brief rondgestuurd waarin ik aangaf dat de omstandigheden voor toediening op dat moment voor diverse percelen al ideaal waren. Vroeg weliswaar, maar je moet vooral kijken naar het plantstadium boven en vooral onder de grond. Soms was nog wel wat bloei zichtbaar, maar de knollen in de rug waren al aardig aan de maat, vrijwel allemaal royaal groter dan 35 millimeter. Op zo’n moment moet je niet kijken naar het ingeschatte tijdstip van loofdoding en terug gaan rekenen om vijf weken daarvoor te behandelen. Goed is goed. Want wat als het rond die periode droog en ook nog eens 30 graden Celsius is? Het is dan te warm voor toepassing van MH en het gewas kan versneld afsterven. Nu, dat was 2-3 weken later ook daadwerkelijk het geval. De kans om nog MH te spuiten met een optimale knol­opname was op dat moment voor wat vroegere percelen betreft ineens verkeken.

Zorg voor droog product

Terug weer naar de kiemremming in de schuur, want die kan dit seizoen nog een uitdaging worden. Zowel gelet op de kiemlust alsook op de werking van de middelen die we ter beschikking hebben. Het gemak van met Chloor-IPC behandelen is namelijk voorbij. Gelet op de eerste ervaring die we met middelen als 1,4SIGHT, Biox-M en Argos hebben, is het vooral raadzaam om het product onder gelijke condities in dezelfde bewaarcel te draaien. En een klein beetje zeef- of kleefgrond erbij is nooit slecht, zie ook de terugblik op het vorige bewaarseizoen. Het verschil met voorgaande jaren is wel dat het belangrijk is om het product snel goed droog te draaien. Pas als de knollen droog zijn, werkt een eerste gasbeurt afdoende met de genoemde kiemremmers. Bovendien is na het toepassen van 1,4SIGHT extra drogen met buitenlucht negatief voor de werking van het middel. Mocht er na toepassen toch nog lekvocht uit een rotte knol komen, probeer dat lekvocht dan met intern draaien te verdelen. Ook als het gaat om de zogenaamde afbranders, Biox-M en Argos, geldt de regel om al te starten zodra de eerste witte puntjes zichtbaar zijn. Het afbranden van de eventueel al iets langere spruiten heeft alleen succes als deze ook weer niet al te lang zijn. Bovendien is dan een hogere dosering nodig en gelet op de prijzen van de middelen kan dat aardig in de papieren lopen. Zorg dus voor een droog product en start de kiemremming op tijd.” ●


Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO