• slider02
  • slider01
  • slider03

mei20

Vanachter mijn bureau zou je het tijdens deze coronapandemie bijna vergeten.

Aardappelvirus Y (PVY) vormt een groot probleem in de pootgoedsector, omdat het leidt tot aanzienlijke economische schade en de sterke exportpositie van Nederlandse pootaardappelen ondermijnt.

Op 1 april jongstleden was het 25 jaar geleden dat Herman Wehkamp (60) en Peter Lenferink (56) samen Manter te Emmen oprichtten.

April 2020 gaat de boeken in als de zonnigste april sinds het begin van de weermetingen.

Een aantal jaren geleden was ik een van de sprekers op het symposium “Storage 2020” in de UK.

Momenteel trekken veldspuiten weer overal met regelmaat de aardappelvelden in.

In de strijd tegen wortelknobbelaaltjes Meloidogyne chitwoodi en M. fallax lijkt het nieuwe resistente bietenras Indri een nieuw ‘wapen’ zijn.

Al verschillende jaren achtereen drukt WUR-onderzoeker Geert Kessel de sector op het hart bijzonder alert te zijn op nieuwe stammen van de aardappelziekte Phytophthora infestans.

Wat eerst nog actueel was, kan in korte tijd op de achtergrond raken zodra er iets anders gebeurt wat veel meer in het oog springt. Oftewel ondersneeuwen.

Een bezoek aan de proeftuin voor Agro-ecologie en technologie te Lelystad leert dat de eerste ervaringen met teelt van aardappelen in stroken nog erg pril zijn.

Onlangs is door BO Akkerbouw een reinigingsprotocol voor bewaarloodsen uitgegeven om deze vrij te kunnen maken van resten van de kiemremmer chloorprofam.

Op donderdag 30 april dook televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV) in de productie van een desinfectiespray op basis van fritesaardappelen.

Tijdens de Zetmeelaardappeldag vertelde Avebebestuursvoorzitter Bert Jansen vorige zomer dat de coöperatie wat betreft duurzaamheid.

Met hun Benefrietactie riepen ontwerpbureau Doordacht en de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw Nederlanders op om een frietje te eten en te trakteren.

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring.

Nu restaurants de deuren hebben moeten sluiten, ontstaan er allerlei ludieke initiatieven.

Sinds het verschijnen van het aprilnummer van Aardappelwereld Magazine zijn de gevolgen van het coronavirus op de landbouw in het algemeen en de (frites)aardappelsector in het bijzonder onverminderd doorgezet.

Het zijn rare tijden. Ik weet niet hoe het voor u is maar ondanks dat mij af en toe een verdrietig bericht bereikt, is het vooral rustig.

Subcategorieën

Wilt u ook adverteren
op onze website?

Klik hier

 

Om door te gaan naar de webshop

Klik hier

Laatste tweets

Aardappelwereld Aardappeldemodag gaat online! Om het organisatieteam nog meer slagkracht te geven richting de eerste online Aardapp… https://t.co/0qFACoBEnp

Adresgegevens

 

AARDAPPELWERELD MAGAZINE  
Van Stolkweg 31 Tel: +31 (0)70-3589331
Postbus 84102 Fax: +31 (0)70-3544290
2508 AC Den Haag  
Netherlands E-mail: redactie@aardappelwereld.nl

 

 

 

© 2015 Aardappelwereld Magazine | Ontworpen en gebouwd door CommPro Automatisering